Hissedilen Sıcaklık, Gerçek Sıcaklıktan Neden Farklı? 10-15 Derece Kadar Fark Var!
Hava durumuna ne sıklıkta bakıyorsunuz? Eminiz gün içerisinde birkaç kez baktığınız oluyordur. Özellikle dışarıya çıkacaksanız, bir plan yapacaksanız kendinizi ona göre ayarlamanız gerekir. Özellikle son günlerde havanın son derece sıcak olduğunu düşünürsek! Fakat dereceler üzerinden havayı anlamak biraz zor olabilir. Örneğin havanın 36 derece olması aslında sizin için ne ifade ediyor?
Bir de 'gerçek' sıcaklık ile 'hissedilen' sıcaklık arasında büyük bir fark varsa vay halinize!
Peki hava durumlarında neden gerçek ve hissedilen sıcaklık arasında fark olur?
Kaynak: MGM
Türkiye, iki farklı sıcak hava dalgasının etkisi altında.

Ülkemiz, Şubat ayında resmen bahar havası yaşamıştı. Cemrelerin düşmesinin ardından havalar ısındı, güneş pırıl pırıl ışıldamaya başladı. Gelin görün ki Mart ayı gelir gelmez, kış soğukları da geri gelmişti. Kış aylarında yağmayan kar, baharın ilk ayı olan martta yağdı.
Temmuz'un gelmesiyle birlikte sıcak hava da etkisini gösterdi. 2023 yılında kırılan sıcaklık rekorunun bu sene yeniden kırılacağı tahmin ediliyor.
Bu süreçte en sık merak ettiğimiz şey ise elbette hava durumu. Eminiz bugünlerde telefonunuzdan en çok hava durumlarını takip ediyorsunuz. Peki burada bir şey dikkatinizi çekti mi?
Ölçülen 'gerçek' sıcaklıklar ile 'hissedilen' sıcaklıklar birbirinden çok farklı. Öyle ki İstanbul'da hissedilen sıcaklık yer yer 56 dereceyi bile buldu!
Peki gerçek sıcaklık ve hissedilen sıcaklık farkı neden olur?

Hissedilen sıcaklık, hava sıcaklığıyla her zaman aynı olmaz. Bunun sebebi, insan vücudunun hissettiği hava sıcaklığını etkileyen bazı farklı faktörlerin olmasıdır. Vücutlarımız, termometlerin ölçtüğü fiziksel hava sıcaklığından daha farklı bir sıcaklık algılayabilir. Hissedilen sıcaklıkların gerçek sıcaklıklardan farklı olmasının sebebi, rüzgarın, nemin veya güneş ışığının insan vücudunu daha farklı etkilemesidir.
Gerçek sıcaklığın hissedilen sıcaklıktan farklı olmasının nedenleri:
Eğer rüzgarlı bir kış gününe uyandıysanız, o gün daha fazla üşüyeceğinizden emin olabilirsiniz. Bunun sebebi rüzgarın arttıkça vücudun ısı kaybının da artmasıdır. Hava 0 derece olsa bile rüzgarın etkisiyle siz havayı sıfırın altında hissedebilirsiniz.
Nemli bir bölgede yaşıyorsanız teriniz daha zor buharlaşacağı için havayı daha sıcak hissedersiniz. Bu nedenle deniz kıyısında bulunan illerde yaşayan kişiler, aynı sıcaklıkları çok daha sıcakmış gibi hissedebilir.
Hava durumu, gölge ve güneş altındaki sıcaklık farkını vermez. Halbuki sıcak bir yaz günü dışarıya çıktığınızda, gölgelerin daha serin olduğunu fark edebilirsiniz. Aynı durum, yeşil alanlar için de geçerlidir. Beton zeminlerle kıyaslandığında yeşil alanlar, sıcaklığı daha az hissetmemizi sağlar.
Tüm bu nedenler dikkate alındığında, Boğaz'ı olan megakent İstanbul'da hissedilen sıcaklıkların 56 dereceyi bulması oldukça mantıklı...
Hissedilen sıcaklığı biraz daha detaylı inceleyelim.

'Herkes sıcaklığı farklı şekilde hisseder sonuçta' diyebilirsiniz. Fakat uzmanlar, bu durumun bilimsel olarak ele alınması konusunda bir sorun teşkil etmediğini düşünüyor. Yani, hissedilen sıcaklıklar insanların 'fikirlerine' veya 'algılarına' göre değil, bilimsel verilerle hesaplanıyor.
MGM'nin aktardığına göre hissedilen sıcaklık değerleri hem nem hem de sıcaklık değerleri ile hesaplanıyor. Bu iki değerden birinin olmaması halinde, hissedilen sıcaklık hesaplanamıyor. Beş günlük tahminlerde ise günün en yüksek ve düşük sıcaklıklarına yer veriliyor. Hissedilen sıcaklık da yine gün içerisindeki en yüksek veya en düşük sıcaklık olarak karşımıza çıkıyor.
Yüksek ve düşük hava sıcaklıkları ise insan vücudu üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Siz siz olun, planlarınızı yaparken yalnızca 'hissedilen' sıcaklıkları dikkate alın!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın