onedio
article/comments
article/share
Haberler
İnsana “Nasıl Yani?” Dedirten 8 Akılalmaz Fizik Olayı

İnsana “Nasıl Yani?” Dedirten 8 Akılalmaz Fizik Olayı

Günlük yaşantımızda gözümüze çarpan ve merak ettiğimiz bazı olaylar aslında oldukça basit fizik ilkeleriyle ilgilidir. Gökyüzü neden mavi, uçaklar nasıl düşmeden uçuyor gibi soruların altında fiziğin ne kadar derin ve bazen karşı konulamaz olduğunu gözler önüne seriyor. Sizi daha fazla meraklandırmadan içeriğe geçelim! 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Soğuk: Ben aslında yoğum!

Sıcak ve soğuk, düşünülenin aksine aslında birbirine zıt değil, bir çeşit 'enerji' farkıdır. Yani bu da ne demek, soğuk bir 'şey' demek değildir, sıcaklık enerjisinin eksikliğidir. Bu yüzden bir maddeye sıcaklık eklediğinizde ona sıcaklık kazandırırsınız ama soğuk eklemek fiziken mümkün değildir! Soğuk, sadece enerjinin yokluğudur...

2. Yerçekimi sadece Dünya'ya ait değildir...

Yerçekimi, bilinen en temel fiziksel kuvvetlerden biridir. Dünyanın her şeyi kendine çekme gücü de herkesçe bilinen bir bilgidir. Peki, bu gücün sadece Dünya'ya ait olmadığını söylesek? Asında her cisim, her atom birbirini çeker. Örnek olarak, Ay, Dünya’yı çeker ve bu yüzden okyanuslarda gelgitler meydana gelir. Ayrıca cisimlerin kütlesine göre farklı miktarda çekim kuvvetleri uygularlar. Gerçekten insana 'Nasıl yani?' dedirtiyor.

3. Işığın hiçbir durumda hızı değişmez!

Işık, saniyede yaklaşık 300.000 kilometre yol alır. Yani bu hayal edilemeyecek bir hız demektir. Ama tabii ki şaşırtıcı olan bu bilgi değil, ışığın her durumda hızının aynı olmasıdır. Nasıl mı?  Örneğin, bir araba 100 km/s hızla hareket ettiğinde ona ek olarak ışık hızı eklemeyi beklememelisiniz. Işık her zaman aynı hızda hareket eder, yani ışığı 'hızlandırmak' ya da 'yavaşlatmak' imkansızdır.

4. Su buz olurken neden genleşir?

Su, sıvı haldeyken çok daha yoğun bir kıvamdadır. Ama su donduğunda bu durum değişir. Buz, suyun içindeki moleküllerin düzenli bir yapıda sıralanması sonucu daha fazla yer kaplar. Yani, suyun yoğunluğu azalır ve genleşir. Bu bilginin nesi ilginç demeyin çünkü devamı doğa için oldukça faydalı. Bu özellik, göllerin ve okyanusların donmasına engel olur ve altındaki yaşamın devam etmesini sağlar. Eğer su donarken yoğunlaşsaydı, göl ve denizlerin yüzeyi donarken, alt kısmındaki su sıcak kalır ve canlı yaşamı etkilenmezdi. Yani canlı yaşamının devamı için bu bilgi oldukça kritik!

5. Gel gelelim, uçakların havada nasıl asılı kaldığına...

Günlük hayatımızda gökyüzündeki uçakların nasıl düşmeden havada kaldığını en az 1 kere merak etmişsinizdir. Siz araştırmakla uğraşmayın diye biz cevabını veriyoruz: Bernoulli Prensibi. Bu prensibe göre, bir hava akışının hızının arttığı bölgede basınç düşer. Uçak kanatlarının üst kısmında hava daha hızlı hareket ederken, alt kısmında daha yavaş hareket eder. Bu fark, üst kısmın daha düşük basınca sahip olmasına yol açar. Bu da uçağın kanatlarının havada yükselmesine neden olur. Yani uçaklar, yerçekimine karşı koyarak, hava akımlarındaki basınç farkı sayesinde havada kalır. Bu fizik bilgisi en çok zaman tasarrufu yapmamızı sağlıyor desek yanılmayız...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Göklerin neden mavi olduğunu bu maddede açıklıyoruz!

Güneş renkleri sanıldığının aksine aslında bütün renkleri içerir. Bu yüzden biz gökyüzünü genellikle mavi olarak görürüz. Diğer renkler ise daha az dağılır. Gün batımında ise, güneş ışığı daha uzun bir mesafe kat ettiğinden, kırmızı ve turuncu ışık daha fazla dağılır ve gökyüzü bu renkleri almaya başlar. Yani aslında bütün sır, atmosferin yapısı ve ışığın dağılma özelliklerinden kaynaklanır.

7. Hızla seyahat edince zaman yavaşlar mı?

Einstein’ın Genel ve Özel Görelilik Teorisi, zamanın, hızla ve yerçekimiyle bağlantılı olarak değiştiğini öne sürer. Yani hız arttıkça zamanın daha yavaş geçtiğini öne sürüyor.  Daha iyi anlaşılması için şöyle bir örnek verelim: Işık hızına yakın hızlarla hareket eden bir astronot için önemli bir fark yaratabilir. Uzaya doğru yapılan bir yolculuk, astronotun zamanını 'yavaşlatırken', Dünya’daki zaman normal hızda akar. Yani bir astronot, uzaya gidip geri döndüğünde, Dünya’dakilerden daha genç olabilir. Bu, zamanın kesinlikle sabit olmadığını, gözlemciye ve bulunduğunuz koşullara bağlı olarak değişebileceğini gösterir.

8. Son olarak, Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerine bakalım.

Kuantum mekaniğin ilginç özelliklerini gözlemlemek için Schrödinger'in kedisi olarak adlandırılan bir deneyi incelemek gerekir. Bu deneyde, bir kedi bir kutuya yerleştirilir ve kutu kapalı tutulur. İçindeki bir mekanizma, atom seviyesinde rasgele bir şekilde çalışarak zehirli bir gazı serbest bırakabilir. Kuantum teorisine göre, kedi hem ölü hem de canlıdır, çünkü kutu açılana kadar kedi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bu, kuantum parçacıklarının durumlarının gözlemlenene kadar belirsiz olduğunu gösterir. Bu belirsizlik, kuantum dünyasının en şaşırtıcı ve zorlayıcı özelliklerinden biridir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Sakarya Üniversitesi Sosyoloji mezunuyum. Lise yıllarından beri yazmaya duyduğum derin merakın sonunda 2023 yılında yolum Onedio ile kesişti. Şu anda aktif olarak İçerik Editörlüğü yapıyorum. İçeriklerimde en önem verdiğim şey insanların yüzünde bir parça gülümse bırakmak. Çünkü iyi bir yazının yalnızca bilgi vermekle kalmayıp, aynı zamanda bir his de bırakması gerektiğine inanıyorum. Yazarken benim keyif aldığım kadar, sizlerin de okurken aynı keyfi hissetmesi en büyük mutluluğum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın