onedio
article/comments
article/share
Haberler
Kağıt Kesiği Neden Bu Kadar Çok Canımızı Acıtır?

Kağıt Kesiği Neden Bu Kadar Çok Canımızı Acıtır?

Sayfayı çevirirken bir anda parmağınızı kesip yerinizden sıçradığınız oldu mu? Küçücük bir çizik, beklenmedik bir acıyla can yakar. O an neden bu kadar sızladığını düşünür, şaşırırsınız. Kağıt kesiği deyip geçmek kolay ama işin aslı bambaşka. Nedenini öğrendiğinizde bir dahaki sefere dikkatle çevireceğiniz kesin! Gelin bakalım...

Kaynak

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Parmaklarımız acıya fazlasıyla duyarlı!

Parmaklarımız acıya fazlasıyla duyarlı!

Parmaklarımızda, 'mekanik nosiseptör' adı verilen ve hücre hasarına karşı hassas olan sinir hücreleri bolca bulunur. Bu sinirler, özellikle basınç, kesik ya da delici temaslar sonucu harekete geçer ve beynimize acil bir sinyal yollar. Dahası; kağıtta kullanılan bazı kimyasal maddeler, ciltte kaşınma hissi de yaratabilir ve bu da rahatsızlığı daha da artırır.

Bütün bu sinyaller, omuriliğimizden geçip beynimizdeki dokunma ve ağrı hissinden sorumlu bölge olan somatik duyu korteksine ulaşır. Parmaklar ve eller, bu kortekste oldukça geniş bir alan kapladığı için de algılanan acı seviyesi yüksek olur.

Kağıdın yüzeyi, düşündüğünüzden çok daha yırtıcı!

Kağıdın yüzeyi, düşündüğünüzden çok daha yırtıcı!

Kağıt, çıplak gözle pürüzsüz görünse de mikroskop altında adeta minik testereler gibi duran odun liflerinden oluşur. Bu lifli ve düzensiz yapı, kesik sırasında cilde düzgün bir bıçak darbesinden çok daha fazla zarar verir. Ancak hasar genellikle cildin üst iki tabakası olan epidermis ve dermisle sınırlı kalır, bu yüzden çok fazla kanama olmaz. 

Yara, kanla dolup kabuk bağlamadığı için sinir uçları açıkta kalır ve her temas ettiğinde beyninize acı sinyalleri göndermeye devam eder.

Kağıt kesiğini nasıl çabucak iyileştirirsiniz?

Kağıt kesiğini nasıl çabucak iyileştirirsiniz?

Öncelikle kesiği temizlemek çok önemli, bu yüzden ellerinizi sabunla yıkayın deriz. Küçük bir bandaj hem kesiği dış etkenlerden korur hem de sinir uçlarını rahatlatır, böylece her dokunuşta acı hissetmezsiniz. Genelde kağıt kesikleri birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir ama eğer iyileşmiyorsa veya iltihaplanma belirtisi varsa doktora görünmeniz gerekebilir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Almanca Mütercim ve Tercümanlık mezunuyum. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın