Lağvetmek Ne Demektir, Ne Anlama Gelir? Lağvetmek Kelimesi Nasıl Yazılır?
Özellikle yazışma metinleri, iş dünyası ve siyasi konuşmalarda karşımıza çıkan lağvetmek kelimesinin kökeni de anlamı da merak ediliyor. Sıklıkla yazımı da karıştırılan lağvetmek kelimesinin birleşik mi, yoksa ayrı mı yazıldığı da tartışmalar arasında. Gelin, Türk Dil Kurumu Sözlükleri'nde (TDK) yer alan kelimenin anlamı ve kökenini bir kez de birlikte inceleyelim.
Peki, lağvetmek nedir, ne demektir? Lağvetmek kelimesi bitişik mi yazılıyor, yoksa ayrı mı yazılır?
İşte TDK'ye göre lağvetmek kelimesinin anlamı ve kökeni...
Lağvetmek Ne Demektir? Ne Anlama Gelir?

Lağvetmek kelimesi, 'hükümsüz kılmak, feshetmek ya da dağıtmak' anlamına gelmektedir. Bir kuruluş, dernek, parti ya da oluşumun işleyişine son vermek anlamında kullanılır. Ayrıca bir anlaşmanın feshedilmesi manasına da gelir.
Lağvetmek Kelimesi Nasıl Yazılır?

Lağvetmek kelimesinin doğru yazılışı da anlamı kadar tartışılan konulardan. Arapça ve Türkçe kökenli iki kelimenin birleşiminden oluşan kelime TDK'de birleşik olarak yazılmıştır.
Lağvetmek Birleşik mi Yazılır, Yoksa Ayrı mı?
Yani 'lağvetmek' birleşik bir kelimedir. Bu durumda 'lağv etmek' yazılışı doğru değildir. Kelime, lağvetmek şeklinde yazılır.
Lağvedilmek Kelimesinin TDK'deki Sözlük Anlamı Nedir?

Lağvedilmek kelimesi ise TDK'de 'feshedilmek, hükümsüz kılınmak' şeklinde tanımlanmıştır. Yani lağvedilmek kelimesi, 'feshedilme işinin yapılmasını' durumunda kullanılır.
Lağvetmek Kelimesinin Kökeni Nedir?

Lağvetmek kelimesini köken açısından da incelemek gerekirse Arapça -lağv kelimesi ile Türkçe -etmek kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur.
Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'ne göre, Arapçada lağv kelimesi, 'Düşünülmeden söylendiği için kendisine bir hüküm atfedilmeyen, varlığı ve yokluğu önemsiz yemin, söz.' anlamına gelmektedir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın