Manisa'dan Kalkıp Evimize Kadar Gelmiş 11 Ege Kokan Yemek Tarifi
Birbirinden güzel Manisa yöresinden yemek tariflerini sizler evlerinizde yapabilin diye derlemiş bulunuyoruz. Kolay gelsin, afiyet olsun...
1. Bir ekmek yemeği tarifi

Nohutlu Ekmek Dolması Tarifi
Malzemeler:
500 gr kıyma
150 gr tereyağı
1 dolmalık ekmek
1 soğan
2 su bardağı haşlanmış nohut
3 su bardağı et suyu
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Tarif:
Yuvarlak ekmeğin üstünden yuvarlak bir bölüm keserek çıkarıyoruz ve açılan yerden ekmeğin içini iyice boşaltıyoruz. Çıkarttığımız ekmek içlerini ufalıyoruz ve bir soğanı ince ince doğrayıp bir tavada erittiğimiz tereyağında kavuruyoruz. Kıymayı da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Karabiber, tuz, 1 su bardağı nohut ve ekmek içini alıp karıştırıyoruz. Kavrulan karışımımızı içini boşalttığımız ekmeğin içine yerleştiriyoruz. Kestiğimiz kapağı da kapatarak tabanına nohut yayılmış tencerenin içine oturtuyoruz. Et suyuyla ekmeğimizi ıslatıp ocağın altını açıyoruz. Ara ara suyu ekmeğin üzerinde gezdirerek pişiriyoruz.
2. Mantılar hep kıymalı olmaz ki...

Nohutlu Mantı Tarifi
Malzemeler:
1 yumurta
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Su
İçi Malzemeleri:
1 kase iyice pişmiş nohut
1 çay kaşığı karabiber
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
3 su bardağı tavuk suyu
Sos Malzemeleri:
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Tarif:
Bir karıştırma kabına unu, yumurtayı, tuzu ve suyu katıp yoğuruyoruz. Hamuru ikiye ayırıp bir parçasını oklava yardımıyla açıyoruz. Açtığımız hamurdan bıçakla küçük küçük kareler kesiyoruz. Pişmiş nohutları ezip bir kaba alıyoruz ve üzerine maydanozu, karabiberi, naneyi, kimyonu, kekiği ekleyip karıştırıyoruz. Bu karışımı kestiğimiz hamurların içine yerleştirip kapatıyoruz. Yağladığımız bir fırın tepsisine dizip diğer hamur parçasına da aynı işlemleri uyguluyoruz. Önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar kızartıyoruz. Hamurları bir tencereye alıp kaynamış tavuk suyunu üzerine döküyoruz ve 7-8 dakika kadar kaynatıyoruz. Üzerine de içine biraz kırmızı toz biber ektiğiniz kızdırılmış yağı dökerek servis edebilirsiniz.
3. Salata niyetine yemelik

Börülce Tarator Tarifi
Malzemeler:
500 gr börülce
8 diş sarımsak
Yarım çay bardağı yağ
1 limon
Tuz
Tarif:
Tencereye su koyup ayıklanmış börülceleri içine atıp haşlıyoruz. Bir karıştırma kabına ezdiğimiz sarımsaklara tuz ekleyip karıştırıyoruz. İçine yağı yavaş yavaş ekleyerek çırpıyoruz. Limonu da sıkıp karıştırdıktan sonra 1 çay bardağı su ilave edip tabağa aldığımız börülcenin üzerine döküyoruz.
4. Yok böyle tarif

Alaşehir Kapaması Tarifi
Malzemeler:
500 gr dana kuzu karışık kıyma
2 soğan
500 gr un
150 gr tereyağı
150 gr sıvı yağ
150 gr kuyruk yağı
Yarım demet maydanoz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Tarif:
Bir karıştırma kabına kıydığımız maydanozu, doğradığımız soğanları, karabiberi ve kıymayı ekleyip yoğuruyoruz. Un, tuz ve suyu da ekleyerek kıvama gelene kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Hamurumuzu iki parçaya ayırıp merdane yardımıyla incecik açıyoruz. Hamurumuzu küçük kareler halinde kesip içlerine kıyma karışımımızdan koyup üç ucunu bohça gibi kalan ucunu da üstlerine gelecek şekilde kapatıyoruz. Yağlanmış bir tepsiye dizerek üstlerinde eritip kızdırdığımız kuyrukyağı ve sıvıyağı gezdiriyoruz. Kapamalarımızı pembeleşinceye kadar kızartıyoruz.
5. Denemeyen bin pişman

Şevket-i Bostan Tarifi
Malzemeler:
1 kg şevketi temizlenip suda bekletilmiş bostan
400 gr kg kuzu eti
1 domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
1 soğan
2 su bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı un
1 limon
Tarif:
Bir tencereye zeytinyağıyla doğranmış soğanları alıp kavuruyoruz. Eti de tencereye ekleyip kavurduktan sonra kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz. Doğradığımız şevketi bostanları, un ve limon hariç kalan tüm malzemeleri de tencereye ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Pişmeye yakın doğradığımız domatesleri de ekliyoruz. Bir kasede limon suyu ile unu çırpıp tencereye ekledikten sonra beş dakika daha pişirip ocağın altını kapatıyoruz.
6. Balkabağıyla yapılan müthiş bir yemek

Sinkonta Tarifi
Malzemeler:
1 kg balkabağı
4 soğan
1 yemek kaşığı un
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı kırmızı pul biber
1 limon
Tarif:
Bir fırın tepsisinin tabanına doğradığımız soğanların yarısını yayıp üzerine doğradığımız balkabaklarını da ekleyerek yayıyoruz. Kalan soğanları da yaydıktan sonra unu serpiyoruz. Bir kasede zeytinyağı ve tuzu çırpıp tepsiye ekliyoruz. Limon ve isteğe bağlı biberle süsleyerek 180 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirip afiyetle yiyoruz.
7. Güveç severlere

Kula Güveci
Malzeme:
Kuzu eti (Ön veya arka but)
2 domates
2 biber
Yarım yemek kaşığı tereyağı
Tarif:
Kuzu etimizi haşlayıp suyunu süzerek güvece alıyoruz. Üzerine domates ve biber döşeyip tereyağı da ekliyoruz ve haşladığımız et suyundan da ekleyerek fırına veriyoruz.
8. E bir de bunu deneyelim

Kabaklı Pide Tarifi
Malzemeler:
3 kg kabak
500 gr peynir
Maydanoz
1 soğan
1 çay kaşığı zeytinyağı
4 yumurta
2 yeşil biber
Nane
Hamur
Tarif:
Kabuğunu soyduğumuz kabakları rendeleyip bir tepsiye alarak üzerine tuz ekip beş dakika kadar bekletiyoruz. Suyunu süzdüğümüz kabakları tekrar tepsiye serip rendelediğimiz peynirleri ekliyoruz. Doğradığımız soğan ve biberleri yağda kavurup kıydığımız maydanozu, yumurtaları, naneyi ve biraz da tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Hamuru yayıp harcımızdan koyarak kenarlarını kıvırıyoruz. Fırında pişirip servis ediyoruz.
9. Nohut dolu bir ekmek

Simit Ekmeği Tarifi
Malzemeler:
1 çay bardağı nohut
1 bardak ılık su
Un
1 yumurta
Tuz
Tarif:
Nohutu iyice eziyoruz. Bir gece önceden nohut, 1 bardak ılık su ve unla yaptığımız hamura ertesi gün un ve su ekleyerek yoğuruyoruz. Ilık bir yerde kabarmasını bekleyip yumurta sarısı sürerek fırına sürüyoruz.
10. Kabaklı pide olur da tahinli pide olmaz mı?

Kula Tahinli Pidesi Tarifi
Malzemeler:
Çifte kavrulmuş tahin
100 gr toz şeker
125 gr hamur
Tarif:
Hamurumuzu çok ince olmayacak şekilde açıp üstüne tahin sürüyoruz. En üstüne toz şeker serpip hamurumuzu rulo yapıyoruz. Bir ucundan tutup daire şekline getirerek 1 cm kalınlığında açıyoruz. Üzerine tekrar tahin sürüp fırına veriyoruz.
11. Sarmaların en güzeli

Yaprak Sarma Tarifi
Malzemeler:
Taze yaprak
Pirinç
Soğan
Nane
Maydanoz
Domates
Karabiber
Tuz
Tarif:
Yapraklarımızı kaynar suda haşladıktan sonra suyunu süzerek ayrı bir kaba alıyoruz. Bir kapta tüm malzemeleri karıştırıp yaprakların içine koyarak yapraklarımızı sarıyoruz. Bir tencereye sarmaları dizip üzerine yağ ve limon ekleyip üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Tencerenin üzerine bir tabak yerleştirip pişiriyoruz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Allanı yiyim editör aksaaaaaaaaar :((((((((((((((((((((((((((((((((((( memleketi özledim
allahını seveyim maksadında hocam
tatlı olarak da her bakkalın önünde olan üstü bademli şambali olsa.