Nedeni İnşaat ve Titreşimler: İstanbul Sokaklarında 'Kentsel Kirpiler'
Kirpiler, İstanbul dâhil pek çok kentin sokaklarında iyice görünür hale geldi. Uzmanlara göre hayvanların yaşam alanları daraldı ve kentsel dönüşümle birlikte artan inşaatların yarattığı titreşimden rahatsız olan kirpiler kendilerini insanların yaşam alanlarına atmaya başladı...
Gazete Habertürk'ten Hande Hepşen kirpilerin neden bu kadar görünür hale geldiğini uzmanlara sordu.
"Yaşam alanları yok olan canlılar normalden farklı davranışlar gösterip kentlere iniyorlar"

Veteriner hekim Prof. Dr. Tamer Dodurka da, kirpilerin inşaatlar, enerji nakil hatlarındaki artış nedeniyle doğal yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Dodurka, “Yaşam alanları yok olan canlılar normalden farklı davranışlar gösterip kentlere iniyorlar. Bu yemek arayışı, yeni bir yaşam alanı arayışı içindir. Örneğin tatlı su kaynakları kuruduğu için bir tatlı su hayvanı olan su samuru Marmara Denizi’nde görülmeye başladı” dedi.
“Kirpiler, hızlı yapılaşma, inşaatların yarattığı titreşimler nedeniyle yeni yaşam alanı arayışına girdi"

İstanbul Veterinerler Odası Başkanı ve İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Murat Arslan, kirpilerin yeşil alanlarda beslenen canlılar olduğunu belirterek, bu dönemde onları yaşam alanı dışında, sokaklarda görmemizin birkaç nedeni olduğunu belirtti. Büyükşehirlerde kirpilerin yaşam alanının daraldığını belirten Arslan, şunları söyledi:
“Kirpiler, hızlı yapılaşma, inşaatların yarattığı titreşimler nedeniyle yeni yaşam alanı arayışına girdi. Kirpiler, küçük başlı hayvanlar olduklarından yer kabuğundaki titreşimleri hissederler. Depremler de yaşam alanlarından çıkmalarına bir sebep olabilir. Kirpiler adapte olmakta zorlanan canlılardır. Yeşil alan yok edildikçe soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Normalde bahçelerimizde, ormanlarda görmemiz gereken kirpileri sokaklarda görmemizin sebebi bu.”
"Yol kenarına bırakılan kedi köpek mamaları onlar için kolay yiyecekler haline geliyor”

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) üyesi ve Yaban Hayvan Veterineri Ahmet Emre Kütükçü de, büyük şehirlerde kirpilere rastlanmasının ana nedeninin yaşam alanlarının azalması olduğunu kaydetti. “Yol kenarına bırakılan kedi köpek mamaları onlar için kolay yiyecekler haline geliyor” diyen Kütükçü, İstanbul’un yaban hayatı potansiyeline dikkat çekerek şunları söyledi:
“İstanbul, ihtiyaçları çok fazla olan büyük bir şehir olabilir ama hâlâ büyük bir yaban hayatı potansiyeline sahip. Kentte, yaban hayatının öncelikleri gözetilerek planların hayata geçirilmesi mümkün. Yaban hayatı yönetim planına sahip bir başka büyük şehir olarak Avrupa’daki örneklerin arasına katılabilir.”
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Umarım kirpiyide linç etmeye kalkmazlar. Kirpiler çok iyi hayvanlardır, dikenleri can acıtmaz fare, kertenkele, yılan, kuş, böcek her şeyi yerler. Bende yoll... Devamını Gör
Geçen arkadaşın telefonunda görmüştüm sevimli bir kirpinin fotoğrafını çekmiş evinin önünde. Garipsemiştim, bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum. İstanbul'da... Devamını Gör
"Kentte, yaban hayatının öncelikleri gözetilerek planların hayata geçirilmesi mümkün." (müş) de bunu düşünecek zihniyette ne yerel yönetim ne de devlet mevcut!