Son Zamanlarda İzlediğin Dizilere Göre Ne Kadar Dizi Gurmesisin?
'Bir bölüm daha izleyeyim' deyip sabahı edenlerden misin, yoksa sosyal medyada herkes konuştuğu için bir iki bölüm bakanlardan mı? Bu testte senin dizi zevkinin ne kadar rafine olduğunu, gerçekten bir dizi gurmesi olup olmadığını öğreneceğiz. Succession’dan Behzat Ç.’ye, Euphoria’dan Dark’a kadar herkesin izlediğini söylediği ama gerçekten kaç kişinin anladığı dizileri masaya yatırıyoruz. Hazırsan ekran başına geç, açılış jeneriği başlasın ve çanlar çalsın!
1. İlk olarak cinsiyetini öğrenerek başlayalım.
2. Şimdi de yaşını öğrenebilir miyiz?
3. Öncelikle bu dizilerden hangisini izlediğinde bu başka bir seviye dedin?
4. Peki sana senaryo neymiş be kardeşim dedirttiren o dizi hangisi olabilir?
5. Dizileri sezon sezon izlemek yerine bölümlere bölüp analiz yaparım.
6. Polisiye deyince aklına hangisi geliyor?

7. Peki bu dizilerden hangisinin kurgusu seni en çok etkiledi?
8. En sevdiğim karakterin ölmesi beni günlerce etkiler.
9. Bu komedi dizilerinden hangisi seni en çok güldürdü?
10. Yabancı dizi dışında bu yerli dizilerden hangisini bayılarak izledin?
11. Son olarak bilim kurgu-fantastik türünde hangisi favorin oldu?

Sen kelimenin tam anlamıyla dizi gurmesisin!
Senin için bir dizi yalnızca bir içerik değil, adeta bir sanat eseri. Hikâyenin kurgusu, karakterlerin gelişimi, kullanılan sinematografi, bölüm geçişlerindeki müzik tonu, hatta jeneriğin ritmi bile senin dikkatini çeker. 'Fleabag' izlerken dördüncü duvarın kırılması sana edebi bir hazzı anımsatırken, 'Dark'’ta zaman döngüsünü çizelgelerle çözmeye çalışacak kadar derinlemesine ilgilisin. 'Severance'ın metaforları, 'Better Call Saul'un minimal detayları senin için analiz edilmeden geçilmeyecek kadar değerli.
Sen Reddit teorileri okur, Letterboxd’a yorum bırakırsın. Sadece izlemekle kalmaz, karakterin ruhunu anlamaya çalışırsın. Yeni bir diziye başlamadan önce yönetmeni araştırır, IMDb puanına değil eleştirmen yazılarına bakarsın.
Senin gibi izleyiciler az bulunur; çünkü sen izleyen değil, yaşayan, çözümleyen ve anlamlandıransın. Bir gün kendi dizi analiz kanalını açarsan hiç şaşırmayız!
Sen tam anlamıyla bir dizi meraklısısın!
Sen dizileri hem eğlenceli birer kaçış noktası hem de keyifli bir kültürel yolculuk olarak görüyorsun. 'Succession'da kapitalizmin aile dinamikleri üzerindeki etkisini sorgularsın ama arada 'Brooklyn Nine-Nine' açıp gülmekten de geri durmazsın. 'The Queen’s Gambit' ile satranca ilgi duyabilir, 'Şahsiyet'te Haluk Bilginer’in oyunculuğuyla büyülenebilirsin.
Dizi izleme alışkanlıkların dengeli ve seçici. Ne sadece sosyal medyada ne popülerse izliyorsun, ne de tamamen bağımsız işlere saplanıyorsun. Dizi keyfini hafta sonlarına saklar, yanında atıştırmalığını alır, ekran başında saatlerce kalabilirsin.
Senin için dizi kültürü, hayatın temposunda nefes alabileceğin kaliteli bir mola. Daha da derinleşmek istersen, senin gibilerden oluşan bir sinema kulübü kesin hoşuna gider.
Sen dizi gurmesi olma yolunda yavaş yavaş ilerliyorsun!
Senin için diziler, gündemi yakalamanın, sosyal çevreyle bağlantı kurmanın ve eğlenmenin en etkili yollarından biri. 'Euphoria'yı arkadaşlarının bahsetmesiyle açmış olabilirsin ama görselliği ve karakter dramları seni içine çekmiştir. 'Squid Game'de gerildin, 'Money Heist'te ekip ruhuna kapıldın, '13 Reasons Why' seni düşündürmüş olabilir.
Sen çoğu diziyi ilk çıkan günlerde izlemeyi seversin, çünkü spoiler yememek de bir motivasyon. Ama karakter gelişimi, senaryo derinliği gibi detaylara çok takılmazsın; önemli olan senin ilgini çekip çekmemesi. Sosyal medyada en çok konuşulan yapımlar radarındadır.
Senin dizi evrenin hızlı, güncel ve oldukça geniş. Bir gün bir yapım gelir, seni bambaşka bir izleyiciye dönüştürür; o zaman dizi gurmeliğine doğru yolculuğun başlar.
Dizi gurmesi olmak gibi bir kaygın yok!
Senin için dizi izlemek, boş zamanları değerlendirmekten biraz daha fazlası, ama henüz tam bir tutkudan söz etmek zor. Genellikle ana akım diziler kulağına çalınır, ama bölümleri düzenli takip etmekte zorlanırsın. Bir diziye başlarsın ama üç bölüm sonra başka bir yapım ilgini çekebilir. 'The Office' ya da 'Friends' gibi kısa bölümlü diziler senin için daha ideal, çünkü uzun anlatılar ve katmanlı hikâyeler seni çabuk yorabiliyor.
İzlediğin dizilerde karakter derinliğinden çok eğlence veya tempo ararsın. Zaman zaman “Şu kadar övdüler bari bir bakayım” diyerek açtığın yapımlar olmuştur. Ama bazen o bir bölüm bile bitmeden başka sekmeye geçmiş olursun.
Seninle televizyon izlemek keyifli olabilir ama ciddi dizi sohbetlerinde “aaa onu izlemedim ya” demen çok muhtemel. Yine de bir gün karşına öyle bir yapım çıkar ki seni dizi evreninin kalbine çeker. Ancak o güne kadar zapping’e devam.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Dizi gurmesi olmak gibi bir kaygim yok..