Sanayide çırak olmak, hem zorlu hem de öğretici bir süreçtir. Genç yaşta işe başlayan çıraklar, ustalarının yanında hem el becerisi kazanır hem de iş disiplinini öğrenir. Sanayide çıraklık, doğru şekilde uygulandığında meslek öğrenmenin önemli bir yolu olsa da, bazı durumlarda çocuk işçi sömürüsüne dönüşebiliyor. Eğitim çağındaki çocuklar uzun saatler çalıştırılıp düşük ücretlerle emeği suistimal edildiğinde, bu durum hem fiziksel hem de ruhsal gelişimlerini olumsuz etkiliyor.
Oto sanayiciler gençlerin iş beğenmediğini, elleri kirlendiği için çalışmak istemediklerini söyledi. Verdikleri ücretler ise tepki çekti. Çıraklara haftada 2-3 bin verdiklerini, kafası çalışıyorsa bu ücretin 5 bin TL'ye kadar çıkabildiğini söyleyen adam, usta olduklarını ise maaşlarının 10-20 bini bulabileceğini belirtti.
Buradan izleyebilirsiniz;
Günümüzde gençler, artık sadece bir işe sahip olmayı yeterli görmüyor.

Emeklerinin karşılığını alacakları, saygı duyuldukları ve gelişim fırsatı sunan işler talep ediyor. Özellikle çıraklık ya da adı altında yapılan haksızlıkların farkındalar ve bu durumlara sessiz kalmıyorlar. Uzun saatler çalıştırılmak, sigortasız çalışmak ya da emeğin karşılığını alamamak gibi durumlarda seslerini yükseltiyor, gerek sosyal medyada gerekse hukuki yollarla haklarını arıyorlar. Bu tutum, iş dünyasında da dengeleri değiştiriyor. İşverenlerin daha adil ve şeffaf olmaya zorlandığı bir döneme giriyoruz. Gençler artık “emek ucuz değil” mesajını güçlü bir şekilde veriyor.
👇






Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın