onedio
article/comments
article/share
Haberler
Yılanlar Neden Bazı Dönemlerde Deri Değiştirir?

Yılanlar Neden Bazı Dönemlerde Deri Değiştirir?

Yılanların eski derilerinden sıyrılıp yepyeni bir deriyle yollarına devam ettiklerini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu görüntü kabul edelim ki hem etkileyici hem de biraz gizemli. Ancak bu davranışın ardında oldukça mantıklı nedenler yatıyor. Üstelik bu sadece fiziksel değişim değil, yaşam stratejisi. Şimdi bu sürecin perde arkasına birlikte bakalım.

Kaynak

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yılanlar, "ecdysis" adı verilen bir süreçle deri değiştirir.

Yılanlar, "ecdysis" adı verilen bir süreçle deri değiştirir.

Biz insanlar da derimizi dökeriz ancak bu küçük parçalar halinde olurken, yılanlar eski derilerini tek parça halinde çıkarır. Bu da yılanın vücudunu saran keratinli dış katmanın esneyememesi yüzünden. Keratin katmanı, yılanın hassas iç derisi olan dermisin üzerinde kalın ve koruyucu bir tabaka oluşturur.

Sert yapı büyümeye izin vermediğinden yılan, daha fazla yer açmak için deri değiştirir. Özellikle genç yılanlar hızlı büyüdüklerinden bu işlemi daha sık yaparlar. İlk deri değişimlerini doğduktan birkaç gün içinde gerçekleştirirler ve yetişkinlikte yılda üç ila dört kez bu süreci yaşarlar.

Yılanlar, deri değişimini sadece büyümek için yapmazlar.

Yılanlar, deri değişimini sadece büyümek için yapmazlar.

Süreç, aynı zamanda onların bağışıklık savunmasında da önemli rol oynar. Örneğin mantar enfeksiyonları gibi cilt hastalıkları, keratini hedef alarak derinin yüzeyinden başlayıp iç organlara kadar ilerleyebilir. Yılan bu hastalıklı dış tabakadan kurtulduğunda, enfeksiyonun da büyük kısmından arınmış olur. 

Hatta bu durum bazı türlerde hayati öneme sahip. Amerika’da yaşayan eastern massasauga çıngıraklı yılanı gibi türler, bu hastalıklar nedeniyle hem görüş hem avlanma kabiliyetlerini yitirip, daha sık deri değiştirdiklerinde ise yırtıcılara karşı daha savunmasız hale gelebilir.

Ayrıca deri değişimi yılanların yaşam döngüsüyle de bağlantılı. Uzun kış uykusunun ardından ya da üreme öncesi ve sonrasında yılanlar genellikle deri değiştirir. Deri değişimi, vücutlarının yeniden aktifleşmesine ve enfeksiyon riskine karşı korunmalarına yardımcı olur. Yani adeta hayata yeniden başlıyorlar diyebiliriz.

Yılanların değiştirdiği deri sadece onlar için değil, insanlar için de oldukça faydalı olabilir.

Yılanların değiştirdiği deri sadece onlar için değil, insanlar için de oldukça faydalı olabilir.

Çünkü deri yılanın üzerindeki desenleri ve pul sayısını kopyalar; hatta tür tespiti bile yapılabilir. Araştırmacılar, bu sayede bir yılanın hangi tür olduğunu, hangi bölgede yaşadığını ve sağlık durumunu anlayabilir. 

Yani doğada bulunan bir yılan derisi, bilim insanlarına tür koruma ve biyolojik çeşitlilik konusunda ciddi ipuçları sunabiliyor.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Almanca Mütercim ve Tercümanlık mezunuyum. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ipimle kuşağım

bu şey değil mi yaa, bizim siyasilerin fikir değiştirmeleri...