Bilim yerinde saymıyor a dostlar. Robot teknolojisi son sürat gelişmeye devam ediyor. Öyle bir seviyeye geldi ki, seks robotu festivali bile başlıyor! 😁
Hawking'in yapay zeka insan hayatını kolaylaştıracak mı yoksa tam tersi bir şekilde işleri sarpa sardırıp, insanlar üzerinde tahakküm mü kuracak ikilemi kulaklarımızda çınlarken İngiliz bilim insanlarından farklı bir hamle geldi. Bilim insanlarının geliştirdiği 'yapay yargıç' Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülen davalardan yüzde 79'unun hükmünü doğru tahmin etti. Tahminden bir adım öteye giderek bildi de diyebiliriz.
Ünlü fizikçi Hawking, yapay zekanın faydalarının yanı sıra tehlikelere de bir kez daha dikkat çekti. Yapay zekanın insanların hayatını kolaylaştırabileceğini ama tahakküm aracı haline de gelebileceğini vurgulayan Hawking, 'Biyolojik bir beyin ve bir bilgisayarın yapabilecekleri arasında büyük farklılıklar olduğunu düşünmüyorum' dedi.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan (CSAIL) araştırmacılar kablosuz (wireless) internet sinyalleri gibi yansıyan sinyalleri kullanarak duyguları tespit etmenin bir yolunu buldular.Araştırmalar yansıyan kablosuz sinyalleri tanımlayabilmek , bir algoritma geliştirdi. EQ Radyo sistemiyle bir kişinin heyecan,kızgınlık veya mutluluk gibi duygularını % 87 gibi bir doğrulukla tayin edebilirsiniz.
Hayatımıza giren icatların toplumsal etkilerini, yaşam döngülerinde ilerledikçe keşfediyoruz. Yarın ve bugün arasındaki çizgi belirsizleşirken, bilim kurgular da yeni bağlamlar kazanıyor. Örneğin günümüz toplumunu 1984 mü yoksa Cesur Yeni Dünya mı daha iyi betimliyor, artık tartışabiliyoruz. Artırılmış Gerçeklik konseptini anlaşılabilir hale getirmek istediğimizde, Matrix’i referanslıyoruz, gibi. Teknoloji kuşkusuz, geleceğin pazarlama stratejilerini çok ciddi şekilde etkileyecek. Bu anlamda, nerelere doğru yol aldığımızı anlamamıza yardımcı olacak bilim kurguları bir araya topladık.
HBO uzun zamandır Game of Thrones'un ardından bir hit dizi daha çıkarmayı planlıyordu bildiğiniz gibi. True Detective'in ilk sezonuyla bunu başarmışlardı, ancak her ne kadar ben beğensem de ikinci sezonuyla genel bağlamda çok olumlu tepkiler alamadılar. Daha sonra Vinyl ile ortaya çıksalar da, yine her ne kadar ben beğensem de, diziyi ilk sezonun ardından iptal ettiler (sanırım zevksiz olan benim).İşte bu sefer, daha da iddialı bir dizi ile geliyorlar: Westworld! Dizi ilk bölümüyle çok güzel tepkiler aldı (henüz erken ama iMDB puanı da 9.4) ve iyi bir başlangıç yaptı. Gelin önce diziyi, sonra ilk bölümü daha yakından inceleyelim.Başlarda ufaktan diziyi tanıtacağımdan spoiler yok, güvenle okuyabilirsiniz. Spoiler'lı kısıma gelince uyaracağım.
Sony'nin geliştirdiği yapay zeka uygulaması dinletilen müzikleri öğrenerek kendi bestesini yaptı. Ortaya çıkan bu iki şarkı, müzik dünyasında bir devrim niteliği taşıyor.
İnternet. Bugün neredeyse herkesin hayatında önemli bir yer edinmiş genel anlamda karmaşık ağ bütününün genel adıdır. Peki onu kullananlar onun hakkında ne biliyor olabilir? Temel kanı, internetin içinde normal bir insanın hafızasına sığmayacak kadar büyük bir bilgi var. O halde normal kullanıcı alabildiği kadar bilgiyi alıyorsa, işini halledip o bilgisayarın başından kalkıyorsa yazının başlığındaki 'dark net' (deep web) onun için önemli midir? bizce değil. Webin derini şu aralar yeni bilgisayar kullanan kişiler için oldukça merak edilen bir yer.
Herkesin merakla beklediği Google Allo nihayet kullanıma sunuldu. Geçtiğimiz günlerde Evan Blass tarafından sızdırılan bilgiler an itibariyle doğrulandı ve 21 Eylül 2016 itibariyle yeni anlık mesajlaşma uygulaması Google Allo, uygulama mağazalarında yerini aldı.
1820 yılında, ortalama insan ömrü yalnızca 35 seneydi. Nüfusun %94'ü korkunç derecede yoksuldu ve okur-yazarlık oranı %20'nin altındaydı.Günümüzde ortalama insan ömrü 70 yıl, aşırı yoksulluk sınırının altında yaşayan nüfus %10, ve dünyanın neredeyde %80'i okur-yazar. Bu gelişmelerin tümünü teknolojideki ilerlemeye bağlamak mümkün. Ve bir çok yeni teknoloji de, bildiğimiz dünyayı değiştirmeye devam ediyor. Bu muazzam gelişmelerden 11 tanesini sizler için listeledik. 👊👊
Geleceği anlatan hangi filmlerin hangi yılda geçtiklerini bilmiyorsanız veya unuttuysanız hemen hatırlayalım. Aynı zamanda izleyecek yeni filmler de keşfetmiş olacaksınız. 😌Günümüze yakın yılları anlatanların o kadar da isabetli olamadıklarını görüyoruz. Bakalım günümüzde çekilen filmler yaşlılığımıza denk gelecek yılları tahmin etmede ne kadar başarılı olacaklar?Tabii bir de hayatta olamayacağımız yılları anlatanlar da var. Artık o yıllarda yaşayacak olan insanlar bu filmlerin ne kadar iyi öngörüde bulunup bulunmadıklarını konuşurlar. Ama biz de o yılları görebilseydik hiç fena olmazdı. 😔Şimdi sıkı tutunun, uzun bir yolculuğa çıkıyoruz!
Robotların geleceği son yıllarda üzerinde çok durulan bir konu. Bizden daha zeki olup olamayacakları, olurlarsa bize karşı savaş açıp açmayacakları gibi bir çok soru işareti barınıyor kafalarda.Tüm bu soruların arasında en ilginç olanı ise bir gün robotlarla romantik ilişkiler içerisine girip girmeyeceğimiz.
20th Century Fox'un dağıtımını üstlendiği Morgan isimli korku filminin bu fragmanını, IBM Watson hazırladı. Görüntü analizi konusundaki hünerlerini sergileyen bu fragmanla sergileyen Watson, oldukça başarılı bir iş ortaya çıkarmış.Watson'a bu fragman için 100 tane korku filminin fragmanı izletilmiş ve Morgan filminin çarpıcı sahnelerinin ortaya çıkarılması istenmiş. Görüntü, ses ve kompozisyon analizi yapan Watson isimli yapay zeka, insanları filme çekecek fragmanı hazırlamış.
BBC, 36 ülkeden 177 sinema eleştirmeninin seçimlerini baz alarak 21. yüzyılın en iyi 100 filmini belirledi. Türk yapımı bir filmin de yer aldığı liste tahmin edilebileceği üzere ağırlıklı olarak sanat filmlerinden oluşuyor. İşte 'Sinema Eleştirmenlerinin Seçimiyle 21. Yüzyılın En İyi 100 Filmi'
Wired dergisinin kurucu editörü ve teknoloji fütüristi Kevin Kelly, bu yıl çıkan ve en çok satanlar listelerine giren son kitabı ‘The Inevitable’da yer alan öngörülerini, ABD’li gazeteci Elizabeth Spiers’a anlattı. Kelly’ye göre, yeterince iyi bir yapay zekâya sahip olunması halinde, kanseri bile düşünerek yenebileceksiniz.
Dünya nereye gidiyor? İnsanoğlu dünyayı çok büyük bir hızla tüketiyor ve gelecekle ilgili endişeler her geçen gün artıyor. Gezegenimizde şu anda yaşanan değişimleri ve büyük resmin gelecekte neleri değiştireceğini tartışmak, hepimizin yapması gereken bir beyin fırtınası.İnsanların yaşamını ve birbirini etkileyen bazı gerçeklerden bahsedelim. Bunlardan herkes kendine göre bir sonuç çıkarabilir. Dünyayı ne yönde değiştirdiğimize 14 maddede bakacak olursak, haberler kötü.
Güncel filmleri ne kadar sıkı takip ediyor olsanız da son yılların izlenmesi gereken önemli filmlerinden bazılarını arada kaçırmış olabilirsiniz. Listedeki hiçbir film es geçilmeden izleme listenizdeki yerini almalı! 😌Özet alıntıları beyazperde.com'dan derlenmiştir. Sıralama IMDb puanlarına göre yapılmıştır. İyi seyirler. 🎥
Bugün o gün...Günlerden Sezgi.Saat 09.00’da Antalya Adliyesi’nde 6. Ağır Ceza’da, işkence ve tecavüz edilerek, uyuşturucu verilerek öldürülen 15 yaşındaki Sezgi Kırıt’ın davası var.Yürekli bir avukat, Sibel Avukat, tam 7 yıl bu davaya baş koyuyor.O da Saadet Öğretmen gibi, çok cesur bir kadın, vazgeçmiyor, pes etmiyor ve şu an toprak altında olan bir kız çocuğunun haklarını koruyor.Bugün, nefesleri tuttuk bekliyoruz, suçluların cezasını almalarını istiyoruz. Kadın Dernekleri Federasyonu da, Antalya Barosu Kadın Hakları Komisyonu da ful destek...Yaşasın cesur kadınlar! BugünSezgi’nin ablası Sevgi anlatıyor, o da suçluların cezalarını alması için yıllardır Sibel Avukat’la dedektif gibi çalıştı...