Özel Okullar Ticarethanedir
Acı ama gerçek; bütün özel okulların amacı verdikleri hizmetin karşılığında günün sonunda bilanço değerlendirmesi yaparak karlılığını arttırmak. O halde yapılan zamlara neden bu kadar tepki veriyoruz?Birkaç güçlü soruyla gelin konuyu birlikte değerlendirelim.Bugünlerde başta çay ve et olmak üzere her şey katlanarak zamlanırken, konu çok boyutlu ve kompleks bir işletme olan özel okullar olunca niye öfkeleniyoruz? Somut ürünü, sonucu ancak yıllar sonra görebileceğiniz bir hizmeti, bir vaadi, bir hikayeyi satın alıyoruz. Ürün çocuğumuz.
LGS Bitti, Kur Farkını Kapatan Okul Ücretleri Gündemdeyken Yurt Dışında Lise Eğitimi Kaça Mal Oluyor?
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı için öğrenciler ter döktü. Üniversite sınavından farklı olarak tek bir şansı olan orta son sınıf öğrencilerinin, iyi bir üniversiteye girişi yapabilmek için iyi bir lise eğitimi alması gerektiğinden hem puanı hem de fiyatı yüksek okullar gündeme geldi. Okullardaki fiyat artışları yüksek olurken, eğitim ücretlerinin kur farkını kapamasıyla gözler yurt dışına çevrildi.
Özel Okul Fiyatları İkinci El Arabayla Yarışıyor: Özel Okul Zamları Yeniden Gündemde!
Özel okullarda erken kayıt dönemini kaçıranlar yana yakalı okul bakıyor. Özel okullara yılbaşında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından getirilen zam oranı sınırlamasının aşmanın yolu bir şekilde bulunurken, 2023-2024 eğitim öğretim yılı ücretleri ise cepleri yakacak seviyelere geldi. Türkiye'de puanları da yüksek olan özel okullarda fiyat listesi neredeyse ikinci el araba fiyatlarıyla yarışır seviyeye geldi.
Ortaokulda Devamsızlıktan Kalma Var mı? 5, 6, 7 ve 8. Sınıflarda Devamsızlık Hakkı Kaç Gün?
2023-2023 eğitim dönemi tamamlanmak üzere. Yaz tatilinin yaklaşmasıyla birlikte öğrenciler arasında karnelerin ne getireceği heyecanı doruk noktasına ulaştı. Öğrenciler, takdir veya teşekkür belgesi alıp alamayacaklarını hesaplamalarla araştırmaya başladılar. Belge hesaplamanın yanı sıra ortaokulda devamsızlıktan kalıp kalınmadığı da öğrencilerin merak ettikleri konular arasındaki yerini aldı.
Okullar Ne Zaman Kapanacak, 2. Dönem Karneler Ne Zaman Verilecek? 2023 Yaz Tatili Kaç Gün Sürecek?
Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği açıklama geldi! Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2. dönemin ne zaman kapanacağını açıkladı. Bu yıl ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle uzatılması düşünülen 2. dönem eğitim öğretim takvimi belli oldu. İlkokul, ortaokul ve lise yaz tatili kaç gün sürecek netleşti. Peki, okul ne zaman kapanacak? Karne günü ne zaman? MEB 202-2023 eğitim ve öğretim yılı takvimine göre yaz tatili kaç gün sürecek? İşte, MEB 202-2023 eğitim öğretim yılı takvimi...
29 Mayıs Pazartesi Okullar Tatil mi? Seçimden Sonraki Gün Okul Var mı?
Cumhurbaşkanlığı 2. Tur Seçimi'nin ardından okulların tatil olup olmayacağı hem öğrencilerin hem de velilerin merak konusu oldu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak 29 Mayıs'ta okulların tatil olup olmadığını açıkladı. Peki, 29 Mayıs'ta okullar tatil mi? Yarın okul var mı?
DGS Başvuru Ekranı: DGS Başvuruları Hangi Tarihler Arasında Yapılacak? Sınav Ne Zaman?
ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. 2 yıllık ön lisans eğitimlerini 4 yıllık lisans eğitimine tamamlamak isteyen adayların DGS'ye girmesi zorunlu tutuluyor. ÖSYM ise Dikey Geçiş Sınav takvimini yayımladı. Adaylar, başvuruların ne zaman başladığını ve başvuru ücretini merak ediyor. Peki DGS başvuruları ne zaman? Başvuru ücreti ne kadar? Dikey Geçiş Sınavı ne zaman yapılacak? İşte DGS ile ilgili merak edilenler.
Eğitimde Yeni Nesil Yöntem: Oyunlaştırma
2023 ile gelen yüz yıllık yüzleşme serisinin ikinci sorusu “öğretim yöntem ve teknikleri bu çağın mesaj alıcıları için yeterli/ilgi çekici/işlevsel kanallar sunuyor mu?’ yazının çıkış cümlesidir.İbni Haldun’un Mukaddime'sine öğretimin bir sanat olduğunu yazmasının üzerinden 646, Tolstoy’un Sanat Nedir? kitabında sanatı “Ortalama insan için güzelin ortaya çıkması olarak tanımlayıp aynı eserinde sanatçının görevini, açık bir tehlikeyi sezen kişilere ölüm reçetesi yazmak değil, çıkış yolları göstermektir…” şeklinde tanımlamasının üzerinden de 126 yıl geçti.Bugün ise bu bilgileri sentezleyip öğretimin, insanlar için güzeli ortaya çıkarma amacıyla çeşitli yollardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Şimdi mesele şu ki: bu yol nasıl tasarlanmalı?İsterseniz yine 646 yıl öncesine gidip, İbni Haldun’un önerdiği öğretim yolunu bir görelim. Haldun öğretimi tasarlarken kişinin olgunluk seviyesine, becerisine göre aşamalı olarak ve ilgi çekici unsurlarla desteklenmesi gerekliliği üzerinde durmuş.
ALES Sonuç Sorgulama Sayfası: ÖSYM ALES Sonucu Nereden, Nasıl Öğrenilir?
Lisans eğitimlerini tamamlamalarının ardından Yüksek Öğretim ile eğitim serüvenlerini devam ettirmek isteyenler, 16 Nisan tarihinde gerçekleştirilen yılın ilk ALES'ine girmişti. ÖSYM tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre 2023 yılı ALES 1 sonuçları açıklandı. Peki ALES sonucu nereden, nasıl öğrenilir? ALES puanı kaç yıl geçerlidir?
Kompozisyon Yazma Teknikleri: Anlamlı, Etkili ve Kusursuz Bir Kompozisyon Nasıl Yazılır?
Edebiyatta kompozisyon oldukça önemli bir kavramdır. Bu kavram, duygular ve düşünceleri, etkili ve anlamlı bir şekilde sıralamak için yapılan düz yazı çalışmasını ifade eder. En az üç bölümdem oluşan kompozisyonun her bir bölümünde düşünceler farklı aşamalara sokulur. Kompozisyon yazımı, Türkçe ve edebiyat derslerinin olmazsa olmazıdır.Bu içeriğimizde kompozisyon hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.İşte kompozisyon yazımının püf noktaları:
Müfredata Deprem Etkisi: Japonya Örneği
Türkiye dünyada depremlerin en sık görüldüğü bölgelerden biri olan Alp – Himalaya deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Deprem Bölgeleri Haritası’na göre, yurdumuzun %92’sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu ve nüfusumuzun %95’inin deprem tehlikesi altında yaşadığı bilinmektedir.Ne yazık ki bu kitabi bilgiyi 6 Şubat’ta (daha önceleri defa kere yaşayıp unutmuş olduğumuzu bilerek, yine unutulacağını öngörerek, üzülerek yazıyorum) yaşayarak öğrendik. Depremin acı yaraları sarılmaya çalışılırken bir eğitimci olarak yaşananlardan ders çıkarmanın, hatalardan öğrenmenin en kalıcı öğrenme yolu olduğuna inançla gözümü müfredatımızdaki afet yönetimine diktim. Ne yapıyor ya da yapmıyoruz, Dünya’da neler yapılıyor ve biz daha ne yapabiliriz sorularının olası çözümlerine ilişkin araştırma sonuçlarımı bu yazı ile paylaşmaya karar verdim. (Sizde iyi örnek olarak yapılabilecekleri yorumlara ekleyebilir yazının zenginleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.)Biliyoruz ki depremlerin oluşumu engellenemiyor. Bize düşen şey, yıkıcı etkisini azaltabilmek için çabalamak. Bunun için yapılması gerekende, önceden planlama. Planlama bir eğitim sürecini içeriyor ve ilk basamağını da çocuklar, okullar oluşturuyor. Çünkü bana göre okul denen yer, çocukların yaşam zevklerini besleyen, olabildiğince aktif olmalarının sağlandığı ve güvenle yer aldıkları kurumlar. Yani önce güvende olmalılar ki diğer enstrümanlar tamamlanabilsin. Güvenlik meselesi sadece okul içi güvenliği kapsamıyor. Okul dışında da başlarına gelebilecek her türlü afete karşı bilgi ve beceri kazandırmak yine bizim görevimiz. Kaldı ki çocukların edinimlerini aileleri ile paylaşacak olmaları yetişkin eğitimine de destek veriyor.