onedio
article/comments
article/share
Haberler
1 Mayıs Nasıl İşçi Bayramı Oldu? İşte 1 Mayıs'ın Tarihçesi ve Önemi

1 Mayıs Nasıl İşçi Bayramı Oldu? İşte 1 Mayıs'ın Tarihçesi ve Önemi

1 Mayıs, “Emek ve Dayanışma Günü” ya da “İşçi Bayramı” olarak kutlanır. İşçilerin hak mücadelesinin ve dayanışmasının uluslararası bir simgesi olan 1 Mayıs’ın tarihçesi ve kökeni merak ediliyor. Peki 1 Mayıs nasıl İşçi Bayramı oldu? İşte 1 Mayıs'ın kökleri.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Kökeni 19'uncu yüzyıla dayanıyor.

1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Kökeni 19'uncu yüzyıla dayanıyor.

19. yüzyılın sonlarına doğru, endüstriyel devrimle birlikte işçi sınıfı, uzun çalışma saatleri, düşük ücretler, güvensiz çalışma koşulları ve çocuk işçiliği gibi sorunlarla karşı karşıya kaldı.

Bu zorlu koşullar altında, işçi sınıfının haklarını savunmak ve iyileştirmek için mücadele veren sendikalar ve işçi  örgütleri, daha iyi çalışma koşulları, daha adil ücretler ve insan onuruna yakışır yaşam standartları için bir araya geldi.

1 Mayıs 1886'da, ABD'nin Chicago kentinde işçiler günde 8 saatlik çalışma hakkı için greve gittiler. Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Gerçekleştirilen bu eylem ilklere şahit oldu. Luizvil’deki parklar o dönem siyahlara kapalıydı. İşçiler hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Siyah ve beyaz işçilerin yaptığı gösteriler gazete manşetlerine ‘Önyargı duvarı yıkıldı’ başlığıyla taşındı. 4 Mayıs’ta ise kanlı Haymarket Olayı gerçekleşti. 4 Mayıs 1886’da yapılan bir gösteri sırasında polise atılan bir bomba sonucu polis ve siviller öldü. Ardından birçok işçi lideri tutuklandı, bazıları idam edildi.

Bu olay işçi sınıfının sembolü haline geldi.

1889'da 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak ilan edildi.

1889'da 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak ilan edildi.

1889’da Paris’te toplanan İkinci Enternasyonal (Uluslararası İşçi Örgütleri Kongresi), 1 Mayıs'ı işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü ilan etti.

Türkiye'de 1 Mayıs'ın tarihçesi.

Türkiye'de 1 Mayıs'ın tarihçesi.

Türkiye’de ise 1 Mayıs’ın kökleri 1911 yılına dayanıyor. Osmanlı Devleti döneminde Selanik’te işçi örgütlenmeleri oldukça fazlaydı. 1911 yılında tütün ve pamuk işçileri 1 Mayıs gösterisi düzenledi. İstanbul’da ise ilk kez 1912 yılında 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildi. 1923 yılında ise 1 Mayıs günü resmi olarak “İşçi Bayramı” olarak ilan edildi. 1976 yılında ilk kez geniş katılım 1 Mayıs kutlaması Taksim’de gerçekleştirildi. 1977 yılında ise Türkiye “Kanlı 1 Mayıs”a şahit oldu. Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamalarında çıkan olaylarda yaklaşık 40 kişi yaşamını yitirdi.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
2018 yılında Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra medya sektörüne stajyer olarak adım attım. Mesleğe ilk olarak yazılı basında Muhabir-Editör olarak başladım; ardından alan değiştirerek dijitalde görev aldım. Eylül 2024’ten bu yana ise Onedio bünyesinde Ekonomi-Gündem Editörü olarak mesleğime devam ediyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
2
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
onur.ozdemir

Memurun tatil yaptığı, işçinin çalıştığı, 1 mayıs işçi bayramı kutlu olsun...

kime ne

maaş karşılığı çalışarak hayatını kazanan herkes emekçidir, bu anlayışla birlikte mücadele edilirse bir şeyler değişir belki, yoksa onun maaşı şu kadar, bunu... Devamını Gör