2021'de Fark Edilmişti: Paris'teki 3300 Yıllık Dikilitaşın Sırrı Ortaya Çıktı
Paris’in en işlek meydanlarından birinde bulunan 3.300 yıllık dikilitaş, yıllardır hem turistlerin hem de tarih meraklılarının ilgisini çekmeye devam ediyor. Ancak 2021’de yapılan restorasyon çalışmaları sırasında, bu antik yapının aslında bugüne kadar kimsenin fark etmediği gizli bir mesaja ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı. Birkaç gün önce ise dikilitaşın üzerindeki gizli mesaj çözüldü.
Tam 189 yıl önce Mısır’dan Fransa’ya hediye edilen 3.300 yıllık bir dikilitaş, Paris’in en bilinen meydanlarından biri olan Place de la Concorde’a dikildi.

O günden bu yana hem turistlerin hem de yerel halkın ilgi odağı olan bu antik eser, milyonlarca fotoğraf karesine girdi. Ancak üzerinde yazan şey, adeta bir sır gibiydi. Ta ki geçtiğimiz güne kadar.
Katolik Paris Üniversitesi’nden Mısırbilimci ve hiyeroglif şifreleme uzmanı Jean-Guillaume Olette-Pelletier, dikilitaşın tepesinde daha önce belgelenmemiş gizli bir yazıt keşfetti.

Olette-Pelletier, bu gizli mesajı ilk kez Aralık 2021’de, dikilitaş restorasyondayken gözlemledi.
Yüksek kısımlara kurulan iskele, normalde yerden görülmesi imkânsız olan detayları incelemesine olanak tanıdı. Altın renkli piramit şeklindeki ucun hemen altında, yatay olarak okunabilen yeni hiyeroglifler dikkatini çekti. Bu yazılar, görünüşte klasik hiyeroglifler gibi dursa da aslında anlamı gizleyecek şekilde özel bir teknikle hazırlanmıştı.
Bilimsel adıyla “hiyeroglifik kriptografi” denilen bu yöntemle yazılan yazıları günümüzde okuyabilen sadece altı uzman var. Olette-Pelletier bunlardan biri.

“Mesajın görülebileceği ideal konumu hesapladığımda kendimi tam Nil’in ortasında buldum,” diyen Olette-Pelletier, bu detayın her şeyi netleştirdiğini söyledi.
Mesaj, Luksor’daki yıllık Opet Festivali sırasında tapınağa gelen soylulara yönelikti. Bu festival, tanrı Amun’un yaşam enerjisinin dönüşünü kutluyordu.
Yazıtın içeriği ise şaşırtıcı değil: II. Ramses’i yüceliyor, tanrısallığını vurguluyor ve tanrıların gazabını dindirmek için halkı adak vermeye çağırıyordu. Yani tipik bir antik dönem propaganda örneği.
Olette-Pelletier, bulgularını yakında bilimsel bir dergide yayımlamayı planlıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Mısır çok manidar bir hediye vermiş.