onedio
article/comments
article/share
Haberler
Beethoven Gerçekte Nasıl Görünüyor? Bilim İnsanları, Ünlü Bestecinin Yüzünü Dijital Olarak Yeniden Oluşturdu

Beethoven Gerçekte Nasıl Görünüyor? Bilim İnsanları, Ünlü Bestecinin Yüzünü Dijital Olarak Yeniden Oluşturdu

Ludwig van Beethoven’ın ölümünden yaklaşık iki yüzyıl sonra bilim insanları ünlü bestecinin gerçek yüzünü dijital olarak yeniden oluşturdu. 19. yüzyıla ait kafatası görselleri, doku kalınlığı verileri ve yapay zeka destekli modelleme teknikleriyle hazırlanan bu çalışma Beethoven’ın tarihi portrelerdeki sert ifadesini doğrular nitelikte!

İşte detaylar...

Kaynak: https://nypost.com/2025/05/28/lifesty...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Ludwig van Beethoven’ın ölümünden yaklaşık iki yüzyıl sonra, bilim insanları ünlü bestecinin gerçekte nasıl göründüğüne dair net bir portre sunmayı başardı.

Ludwig van Beethoven’ın ölümünden yaklaşık iki yüzyıl sonra, bilim insanları ünlü bestecinin gerçekte nasıl göründüğüne dair net bir portre sunmayı başardı.

Brezilyalı grafik uzmanı Cicero Moraes tarafından yürütülen çalışma kapsamında, 19. yüzyıldan kalma kafatası görselleri, doku kalınlığı verileri ve yapay zeka destekli yüz modelleme teknikleri kullanılarak Beethoven’ın yüzü dijital ortamda yeniden inşa edildi.

Ortaya çıkan görüntü, Beethoven’ın klasik yağlı boya portrelerinde sıkça görülen çatık kaşlı ve ciddi ifadesini doğrular nitelikte. Moraes, dijital rekonstrüksiyon sonucunda elde edilen yüzü “etkileyici ve bir ölçüde ürkütücü” olarak nitelendirirken, bu çalışmanın müzik tarihinin en etkili figürlerinden birinin kişiliğine ve yaratıcı dehasına ışık tuttuğunu belirtti.

Bulgulara göre Beethoven böyle görünüyordu.

Bulgulara göre Beethoven böyle görünüyordu.

Bulgular farklı şeyleri de gün yüzüne çıkardı!

2023 yılında Current Biology dergisinde yayımlanan bir DNA araştırması, Beethoven’ın yaşamı boyunca karşılaştığı sağlık sorunlarına dair önemli veriler sundu. Besteciye ait olduğu doğrulanan beş saç telinden elde edilen genetik analizler, Beethoven’ın karaciğer yetmezliği sonucu yaşamını yitirdiğine işaret etmektedir. Bu durumun; kronik alkol tüketimi, hepatit B enfeksiyonu ve genetik yatkınlık gibi birden fazla faktörün birleşimiyle ortaya çıktığı tespit edildi.

Ayrıca Beethoven’ın 1821 yılından itibaren sarılık nöbetleri geçirdiği ve bu semptomların ilerleyen karaciğer hastalığının habercisi olduğu düşünülüyor. İşitme kaybı ise ilerleyici nitelikte olup sanatçının 40’lı yaşlarının ortalarında tamamen sağır hale gelmesine neden oldu.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
2019 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde lisans eğitimime başladım, 2024 yılında da mezun oldum. Eğitimim süresince çeşitli platformlar ve gazete topluluklarında çeviri ve yerelleştirme alanlarında aktif rol aldım, bu süreçte dil becerilerimi ve kültürler arası iletişim yetkinliğimi geliştirdim. 2022 yılının Mayıs ayında Onedio’da stajyer olarak başladığım editörlük kariyerime, “Yaşam” kategorisinde sosyal medyadaki trendleri, günümüz ilişki dinamiklerini ve toplumsal meseleleri okuyuculara ulaştırarak devam ediyorum. İçeriklerimde, okuyucuların kendilerinden birer parça bulmasını amaçlıyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SİNCAPTIR

TAM BİR NEANDERTAL GİBİ YANİ :)

"Akıllı Sıralama" filtresinde tüm yorumlara ulaşamıyor olabilirsiniz.
Rahatsız edici veya saldırgan yorumlar, "Tarihe Göre" filtresi altında yer almaktadır.