onedio
article/comments
article/share
Haberler
Dağınıklığın Arkasındaki Duygusal ve Psikolojik Sebepler

etiket Dağınıklığın Arkasındaki Duygusal ve Psikolojik Sebepler

Dağınık olmanın kendi içinde de sebepleri olabilir. Dağınık olanlar veya çevresinde çok fazla dağınık insan olanlar buraya. Bugün dağınıklığın ardındaki sebepleri inceliyoruz çünkü dağınıklık sadece fiziksel yorgunlukla ilgili değildir. Arkasında pek çok psikolojik etken de olabilir. Peki dağınıklığın arkasında neler var? Gelin birlikte keşfedelim!

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Erteleme ve karar verememe durumu

Bazı insanlar, neyi atıp neyi saklayacaklarına karar vermekte zorlandıkları için etraflarında dağınıklık oluşur. Özellikle 'Bir gün işe yarar' düşüncesi, fazla eşyanın birikmesine ve alanın eşyalarla dolup taşmasına sebep olur. Bir gün işe yarayacak diye saklanılan o ürünler uzun süre hiç kullanılmaz...

2. Duygusal bağlılık

Eski kıyafetler, mektuplar, hediyeler veya çocukluk eşyaları gibi nesnelere duygusal anlam yüklemek, onları bırakmayı daha da zorlaştırır. Geçmişle bağlarımızı kopartmamak için de o eşyaları saklarız. Bu da beraberinde çılgın bir dağınıklığı ve eşya fazlalığını getirir.

3. Çevreyi kontrol edememe

Hayatın diğer alanlarında kontrolü kaybettiğini hisseden kişiler, çevrelerindeki fiziksel alanı da ihmal edebilirler ve bu da beraberinde dağınıklığı getirir. Özellikle yoğun stres altındayken temizlik yapmak veya düzen sağlamak çok daha zor gelebilir.

4. Dikkat eksikliği

Dikkat eksikliği yaşayan kişiler, temizlik ve düzen konusunda zorluk yaşayabilirler çünkü tam olarak buna odaklanamazlar. Bir işi tamamlamadan diğerine geçerler ve genellikle eşyalar da bıraktıkları yerde uzun süre kalır. E bu da haliyle dev gibi bir dağınıklığı oluşturur.

5. Depresyonda olma hali

imgur.com

Depresyondaki kişilerde motivasyon eksikliği, ilgisizlik ve yorgunluk oldukça yaygındır. Bu durum da evin veya çalışma alanının dağınık kalmasına neden olabilir. Temizlik yapmak büyük bir çaba gerektirdiğinden sürekli ertelenir bu da dağınıklığın büyümesine sebep olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Anksiyete hissi

Çok fazla eşya ve dağınıklık, bazı kişilerde bilinçaltında bir baskı yaratabilir. Aynı zamanda 'nereden başlayacağını bilememe' hissi de kişiyi boğabilir. Sonuç olarak içsel kaygılar artarken dağınıklık da devam eder ve gittikçe büyür.

7. Sorumlulukları reddetme

Bazı kişiler için temizlik ve düzen, hayatın zorunlu ve sıkıcı bir parçasıdır. Bazı kişiler de bu zorunlu durumlara karşı tavır alır ve kendi düzenini kurmak ister. Bilinçli bir şekilde karşı geliş ve tüm sorumlulukları reddetme isteği de beraberinde çok rahat bir şekilde dağınıklığı getirebilir.

8. Mükemmelliyetçilik isteği

Mükemmeliyetçi insanlar, düzen konusunda 'ya tam olacak ya hiç' mantığıyla hareket edebilirler. Bu da beraberinde eğer yeterince mükemmel düzenleyemeyeceklerini düşünüyorlarsa, hiç başlamamayı tercih etmelerine ve dolaylı olarak dağınık olmalarına da sebep olabilir.

9. Alışveriş bağımlılığı

Kendini mutlu etmek veya boşluk hissini doldurmak için fazla alışveriş yapmak da beraberinde dağınıklığı getirir çünkü alışveriş bağımlılığı ile gereğinden fazla eşya biriktirilir. Bu da zamanla kontrolsüz bir şekilde dağınıklığa neden olur.

10. Karışıklık arasında konforlu olma

Herkes düzenli bir ortamda mutlu olmaz! Bazı insanlar, kendilerini karmaşanın içinde daha yaratıcı veya özgür hissederler. Her şeyin yerli yerinde olması onları strese sokabilir. Bu yüzden dağınıklık, onlar için zihinsel bir akış ortamı yaratıyor olabilir ve etrafı da toplamak yerine o haliyle bırakabilirler.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunuyum. 2020 yılından beri yaşam, finans, eğlence, müzik ve birbirinden farklı kategorilerde içerik üretiyorum. Offline ve dijital alanlarda kreatif içerikler üretiyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın