Kollarda Çürüme, Dokuda Ölüm: Bu Balığı Görenler Dikkat! Değdiği An Hastanelik Ediyor
Akdeniz’deki türlerden biri olan trakonya balığı tehlike saçıyor. Uzmanlar bu balığın oldukça zehirli olduğunu belirterek vatandaşları uyarıyor. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, insan vücuduna değdiği an hastanelik eden trakonyanın değdiği yeri çürütebileceğinin altını çizdi.
Trakonya balığı Akdeniz’in tehlikeli türlerinden biri.

Akdeniz’de su sıcaklığının artmasıyla beraber zehirli türlerde de artış görülüyor. Balon ve aslan balıklarının popülasyonu artarken buna bir de trakonya balığı eklendi. Sıcak su seviyesinin yükselmesiye son dönemde kıyıda avlanmaya başlayan trakonya balığı Akdeniz’in tehlikeli türleri arasında yer alıyor. Trakonya balığı balık avlamak için kendisini suya gömmesiyle biliniyor. Bu durum da tehlikeye davet çıkarıyor.
Trakonya balığının 4 farklı cinsi bulunuyor. En tehlikesi ‘varsam’ olarak adlandırılıyor. Bu balığın sırtında zehirli dikenler yer alıyor. Avını ise sırt yüzgeçlerini yelpaze gibi açarak bekliyor. Yüzmek için denize girenler ise fark etmen balıkla temas edince sırt dikenlerinin saldırısına uğruyor.
Kollarda çürüme, dokuda ölüm: Değdiği an hastanelik ediyor!

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, vatandaşları trakonya balığına karşı uyardı. Balığın temas ettiği yerde çürüme ve dokuda ölüm görülebiliyor. Prof. Dr. Gökoğlu, şu uyarıda bulundu:
“Sularımızda 4 tür trakonya var. Bizim bölgemizde 'varsam' olarak geçen küçük tür bulunuyor. Bu balıklar kendilerini kuma gömerek gizliyor. Balığın dorsal (sırt) ve yan yüzgeçlerindeki dikenler zehirlidir. Kaçarken veya üstüne basma durumunda ayağınıza değdiği an hastanelik eder. Özellikle bu küçük tür, içlerindeki en tehlikelisidir. Zaman zaman balıkçıların ağlarında çıkıyor ve ellerine batıyor. Kollarda çürüme, dokularda ölüm meydana getiriyor.”
Bu balıkla temas edildiğine ne yapılmalı?

Prof. Dr. Gökoğlu, ilk durumda sıcak su uygulamasının yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Bölgenin 40-45 dakika boyunca 50 derecelik suda tutulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gökoğlu, 'Uzun süre tutulup, zehir protein olduğu için denatüre olması gerekiyor. Tür çok küçük olduğu için gözükmüyor. Balıkçıların çok dikkatli olması gerekiyor. Bu tür, kıyılara kadar da gelebiliyor ve kendisini kuma gömüyor. Plajlarda, özellikle kumluk bölgelerde, plaj ayakkabılarıyla girerek kendinizi kısmen koruyabilirsiniz' ifadelerini kullandı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
al işte zaten köpekbalıkları gelip duruyor hayatta giremem denize artık
Nereden görecez denizlerimiz sanki çok temiz emaaan… Kaderde varsa düzülmek neye yarar üzülmek ayaklarını devamlı hareket ettir kaçar 😅😅
Görünüş olarak mezgiti de andırıyor, sanırım her denizimizde var. Bu balığa çarpanda derler çok dikkatli olmak gerek acısını aylarca çekenler var. Yemek iste... Devamını Gör