New York'ta Neden Bu Kadar Fazla Fare Var?
Şehirde yaşayanların birçoğu için sokakta yürürken bir farenin çöp kovasından fırlaması neredeyse gündelik bir olay haline geldi. Özellikle geceleri, ara sokaklarda ya da parkların kenarlarında sessizce dolanan bu canlılar, artık New York’un görünmeyen sakinleri gibi. Bu durum sadece ürkütücü değil, ciddi bir sağlık sorunu da yaratıyor. Üstelik mesele sadece “çok fare var” değil; mesele, bu farelerin neden hala New York'ta olduğu. İşin içine biraz tarih, bolca çöp ve azıcık da pandemi etkisi girince tablo daha da netleşiyor.
Fareler New York’a nereden geldi, neden gitmiyorlar?

New York farelerle yeni tanışmadı, bu birliktelik 1700’lü yılların sonlarına kadar uzanıyor. Fransa ve İngiltere'den gelen gemilerle birlikte limana yanaşan bu küçük yolcular, zamanla sokakları, bodrum katlarını ve parkları mesken tuttu. Başta siyah fareler (Rattus rattus) görülse de zamanla Norveç fareleri (Rattus norvegicus) şehirde baskın tür haline geldi ve diğerlerinin yayılmasını engelledi.
Yüzyıllar boyunca varlıklarını sürdüren bu canlıların neden hala bu kadar çok olduğunu merak ediyorsanız, cevabı oldukça basit: bolca yiyecek, bolca çöp ve saklanacak sayısız köşe. New York yılda yaklaşık 14 milyon ton çöp üretiyor yani şehir adeta fareler için bir açık büfe gibi çalışıyor.
Bu fareleri bu kadar dayanıklı yapan ne?

Farelerin bu kadar yaygın olmasının sebeplerinden biri de ne kadar zeki ve sabırlı canlılar olmaları. Yiyecek bulduklarında hemen saldırmak yerine, önce ufak bir miktarını tadarlar ve güvenliğinden emin olduktan sonra devam ederler. Hatta bazıları araç ya da basit düzenek kullanmayı bile öğrenebiliyor.
Dahası, üreme hızları da kontrolü neredeyse imkansız hale getiriyor. Dişi bir fare tek seferde 8’e yakın yavru doğurabiliyor ve bu yavrular yalnızca beş hafta içinde üremeye başlayabiliyor. Farelerin şehir içinde farklı bölgelerde genetik olarak farklılaştığı bile tespit edilmiş.
Pandemi dönemi birçok alanda hayatı yavaşlatmış olsa da fareler için yeni bir dönem başlattı.

Özellikle restoranların kapanmasıyla birlikte açıkta yiyecek bulmak zorlaştı, bu da fareler arasında kavgaları ve hatta zaman zaman birbirlerini yemelerini beraberinde getirdi. İnsanlar evlerine çekilince, bu kemirgenler sokaklarda daha özgürce dolaşmaya başladı.
Çöp üretimi azalmadığı sürece, farelerin bu şehirde yaşamaya devam edeceği açık. Ancak alınan önlemler, en azından kemirgenlerin sokaklarda daha az görünür hale gelmesini sağlayabilir
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Amerika da Avrupa da sokak hayvanı yok diye konuşanlar farelerden hiç bahsetmiyor zaten sokak hayvanı olmadığı için fareler cirit atıyor yakın da bizde de ol... Devamını Gör
Ufak bir ayrıntıyı eş geçmeyelim m Türkiye İngiltere Amerika Fransa ve Almanya gibi ülkelerden para karşılığı çöp alıyor. Onların amacı ülkelerini temiz tutm... Devamını Gör
Ölelim de kurtulsunlar,Virüs zehir gıda istisnasız her yolu denediler
3 yıl Amerika'da yaşadım, 1 ayı new York 5.cadde de geçti , ne çöp var ne fare, kim uyduruyor anlamıyorum, yıllar önce büyük buhran dedikleri ekonomik kriz d... Devamını Gör