onedio
article/comments
article/share
Haberler
Temizlik Malzemelerindeki Alerjenleri Sizin İçin Derledik!

etiket Temizlik Malzemelerindeki Alerjenleri Sizin İçin Derledik!

Eviniz mis gibi koksun isterken burnunuz akıyor, cildiniz kaşınıyor ya da nefes almakta zorlanıyor musunuz? O zaman sebep kullandığınız temizlik ürünleri olabilir. Çünkü çoğu temizlik malzemesinin içinde alerjenleri bulunuyor. Bazıları doğrudan tahrişe neden olurken bazıları da zamanla birikerek hassasiyet yaratıyor. Etiket okuma alışkanlığınız yoksa bu içerik size ilaç gibi gelecek. Haydi birlikte bakalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Klor.

Klor.

Klor, söz konusu temizlik olunca akla ilk gelenlerden biri olsa da alerjik reaksiyonların başrol oyuncularından aslında. Özellikle astım hastaları için nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı solunum gibi tepkilere sebep oluyor. Ayrıca cilde teması ise kuruluk, kaşıntı ve egzama tarzı sorunlar yaratıyor. Buharı ise gözler ve boğaz için en büyük düşmanlardan biri. Evde sık sık çamaşır suyu kullanıyorsanız bir daha düşünün.

Amonyak.

Amonyak, cam ve yüzey temizleyicilerde sıkça bulunan güçlü ama oldukça keskin bir kimyasal. Buharı solunduğunda gözlerde yanma, boğaz tahrişi ve nefes darlığı yaratıyor. Kullanırken çok ama çok dikkatli olmak gerek ki alerjiniz azmasın. Amonyak özellikle astım veya bronşit gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler için büyük risk teşkil etmekte. Temizlik sırasında yoğun şekilde kullanıldığında evde uzun süre havada kalabiliyor. Tam da bu nedenle iyi havalandırılmış alanlarda, eldiven ve maske kullanarak temizlik yapılması şart. Doğal sirke ve karbonat ikilisini bunun yerine deneyebilirsiniz..

Sentetik parfümler.

Sentetik parfümler.

Temizlik ürünlerinde ferah koku illüzyonunun kaynağı genellikle sentetik parfümler oluyor. Ama gerçekte bu kokular genellikle fragrance adı altında listelenen, yüzlerce kimyasalın karışımı olması çok muhtemel. Ciltte kaşıntı, döküntü ve kuruluğa neden olabiliyorken solunduğunda baş ağrısı, burun akıntısı ve hatta migreni tetikliyor. Parfüm hassasiyetiniz varsa temizlik malzemesi seçerken çok dikkat etmelisiniz. Burada devreye etiketler doğru okumak giriyor.

Ftalatlar.

Ftalatlar.

Ftalatlar genellikle ürünlerde parfüm sabitleyici olarak kullanılıyor. Ne yazık ki bu maddeler hormonal dengeyi bozabilecek kimyasallar arasında yer almakta Özellikle uzun vadeli maruziyetlerde bağışıklık sisteminive doğurganlık gücünü etkiliyor. Ürün etiketlerinde genellikle açıkça belirtilmiyorlar, bu da onları daha tehlikeli kılıyor. Aklınızda bulunsun, fragrance veya parfum ibaresi geçiyorsa ftalat içerme olasılığı çok yüksek. Asetonlarınıza iyi bakın kızlar!

Triklosan.

Triklosan.

Temizlik takıntısı olanlar bu en çok sizi ilgilendiriyor, çünkü sürekli ellerinizi temizlemeye çalışıyorsunuz. Triklosan, antibakteriyel özellikleri nedeniyle sabunlar ve bazı yüzey temizleyicilerde yer alıyor. Ancak yapılan araştırmalar doğrultusunda bu maddenin alerjik tepkileri tetiklediğini ve ciltte tahrişe neden olduğunu ispatlandı. Avrupa Birliği’nde bazı ürünlerde yasaklanmış olması da riskin boyutunu ortaya fazlasıyla koymakta. Antibakteriyel ibaresi olan ürünlerde bu maddeye rastlamak çok olası olduğundan dikkatli davranmalısınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Optik parlatıcılar.

Optik parlatıcılar.

Genellikle çamaşır deterjanlarında bulunuyorlar ve kumaşların daha beyaz ve parlak görünmesini sağlıyorlar. Gıcır gıcır çamaşırların da bir bedeli var yani. Deride kaşıntı, yanma ve kızarıklık en bu maddenin en yaygın belirtileri arasında. Gözler için de yüksek doz tehlike teşkil ediyorlar.  Üstelik bu kimyasallar doğada çözünmesi zor olan bileşenler, yani çevre dostu da değiller.  Doğal temizlik ürünlerinde bu bileşenlerin yer almaması çok büyük avantaj. Mümkün mertebe doğal ürünler kullanın. Hem kendi sağlığınız hem de doğa için!

Sodyum Lauril Sülfat (SLS) ve Sodyum Laureth Sülfat (SLES).

Bu köpük ajanları, yüzey temizleyiciler ve bulaşık deterjanlarında sıkça bulunuyor. Tabii ki tahrişe neden oluyorlar. Aynı zamanda gözleri de tahriş etme potansiyelleri de var. Daha çok köpürüyor, daha iyi temizliyor algısı bu kimyasalların yaygınlığını etkiliyor ancak bu gerçek bir yanılsama. SLS ve SLES içermeyen ürünler genellikle bitkisel bazlı oluyorlar ve cilt için çok daha sağlıklılar. Bu içeriklerden uzak durun!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden 2012 yılında mezun oldum. Televizyona olan ilgim çocukluk yıllarıma dayanıyor zira gerçek bir TV geek’i olduğumu söyleyebilirim. Uzun yıllar boyunca Türkiye’nin en bilinen televizyon kanallarından birinde içerik editörlüğü yaparak ekranın mutfağında yer alma şansı buldum. 2020 yılından bu yana da Onedio’da ilişkiler, teknoloji, müzik ve tabii ki televizyon odaklı içerikler üretiyorum. Yazarken sadece bilgi aktarmaktan ziyade okuyucunun kalbine dokunacak bir his bırakmayı önemsiyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın