Ünlü Çift Başlı Köpek Deneyi ile Tüm Dünyayı Şaşkına Çeviren Bilim İnsanı Vladimir Demikhov
Bilim uğruna bu kadar canlı telef olmasaydı keşke...
Çoğunlukla "çift başlı köpek deneyi" ile anılıp bilinmesine rağmen tıp dünyasına sayısız fayda sağlayan bilim insanı Vladimir Demikhov, Sovyetler Birliği'nde doğuyor.

Babası İç Savaş esnasında ölen Demikhov, annesi tarafından iki kardeşi ile beraber büyütülüyor.
Pavlov'un Köpeği deneyinden etkilenerek neredeyse tüm denemelerini köpekler üzerinde kullanan Demikhov, henüz bir öğrenciyken kalp destek cihazı geliştirmiştir.

Dünyada bir ilk olarak görülen bu cihaz, kalp eksizyonu olan bir köpek üzerinde denenmiş ve başarılı sonuç vermiştir.
Bu başarıları Sovyetlerde çok fazla ilgi görmese de Demikhov çalışmalarına daima devam etmiş.

Deneylerine devam ederken İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi, Demikhov deneylerini bir kenara bırakmak zorunda kalmış ve patolog olarak görevini yerine getirmiş.
Hayvanlar üzerinde ortopotik kalp nakli gibi ciddi operasyonları gerçekleştiren Demikhov, bu başarısı ile dünyada öncü konumuna gelmiş.

Demikhov, aynı zamanda çoğu kişi tarafından etik olmadığı gerekçesiyle yoğun eleştiri almış olan 'çift başlı köpek' deneyini yapmıştır.
Demikhov, bu deneyde başarı sağlayabilmek için 20'den fazla köpek kullanmış ve en sonunda başarılı bir sonuç elde edebilmiş.

Brodyaga adlı köpeğe Shavka adlı köpeğin başını ve ön patilerini ekleyen Demikhov, çift başlı köpek yaratmayı başarmış. Çift başlı köpek, yalnızca 29 gün yaşayabilmiş.
Çift başlı köpek deneyi çok sayıda bilim insanına ilham olmuştur.

Etki altına giren en ünlü bilim insanı ise maymunlarda kafa nakli gerçekleştiren cerrah Robert J. White olmaktadır.
Siz Vladimir Demikhov ve yaptıkları konusunda ne düşünüyorsunuz?
Yorumlarda buluşalım...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bu deneyi gerçeğe dönüştürmek her ne kadar sadece dahi insanların yapabileceği bir şey olsa da gerçekten, GERÇEKTEN canice.
Vladimir Demikhov seninde aq...
Şimdi bu çift başlı köpeğin bize yararı ne? Bunu yarattık diyelim, başarılı da oldu. Ne işimize yarayacak? Hayvanları boşuna telef etmişsiniz salaklar
hayvan telefi hakkında haklısın ama tıpta cerrahlık tekniklerinde çok önemli gelişmeler sağlamıştır ama yine de etik değil