Öz Güveni Artırmanın 12 Yolu
“Başarının büyüklüğünü inancınızın büyüklüğü belirler.”Seneca“Öz güven” kişinin kendi değeri hakkındaki nesnel değerlendirmesi, kendisi ve yetenekleri hakkında olumlu ve gerçekçi bir anlayışa sahip olması, kendi özelliklerinin ne ölçüde olumlu ya da olumsuz olduğu hakkındaki yorumudur. Öz güven yaşamın her aşamasında önemlidir. Öz güven yaşamda sağlam bir duruş kazanarak zorluklarla baş etmenizi sağlar. Öz güven size güç vererek yaşamdan kopmanızı, sorunlardan kaçmanızı engeller ve sizi daha fazla çaba göstermeye yönlendirir. Öz güven başarının en önemli yapıtaşıdır. “Öz güven eksikliği” olan kişi ise kendinden hep şüphe duyar, pasif olur, her şeye boyun eğer, aşırı uyum gösterir, eleştirilere karşı hassas olur, güvensizdir, aşağılık duygusu içindedir ve sevilmediğini hisseder. Gerekli beceriye ve deneyime sahip olduğunu bildiği halde bir şeyler yapmaktan çekinir. Karar vermesi, inisiyatif kullanması veya sorumluluk alması gereken durumlarda rahatsız ve huzursuz olur.
Yetişkinlerde ve Çocuklarda Yalnızlık Hissi
“İnsanlar Köprü Kuracakları Yerde Duvar Ördükleri İçin Yalnız Kalırlar.”Yalnızlık, insanın doğasında var olan bir histir. Ancak, modern dünyada, teknolojinin gelişmesi ve insanların hayat tarzlarının değişmesi nedeniyle, yalnızlık daha yaygın bir sorun haline gelmiştir. İnsanlar sosyal varlıklardır ve toplum içinde varlıklarını sürdürürler. Ancak, yalnızlık hissi bazen insanların hayatında bir rol oynar. Yalnızlık hissi, insanların kendilerini yalnız hissetmeleriyle ortaya çıkar ve bu durum, fiziksel izolasyondan kaynaklanabileceği gibi, sosyal izolasyondan da kaynaklanabilir.
Geçmişi Geride Bırakabilmek
“Ömür dediğin üç gündür; dün geldi geçti, yarın meçhuldür. O halde ömür dediğin bir gündür, o da bugündür.”Can YücelŞu an ve şimdi, geçmişin bir tekrarıdır; zaman, mekân ve oyuncular değişse bile roller hep aynıdır. Yani yaşanan ruhsal ve bedensel sorun ne olursa olsun, kişinin iç dünyasının dışarıya yansıyan sonuçlarıdır.
Korkudan Kurtulmak: Sağlıklı ve Sağlıksız Korku Türleri
Cesaret korkunun yokluğu değil, korkuya direnmek ve hükmetmektir.- Mark TwainBeynimiz, her duygumuzu yüz milyardan fazla sinir hücresinin oluşturduğu ağlarla yöneten gizemli bir yapıdır. Duygularımızın bazıları bilinçli düşünce ve eylemlere yol açarken, bazıları da otomatik tepkiler vermemize neden olur. Korku da bunlardan biridir. Korku, tehlikeli bir uyarıcı ya da tehlike ihtimali karşısında beyinde, kalp atışlarının ve nefesin hızlanması, kasların gerilmesi, kan basıncının yükselmesi gibi fizyolojik değişimlere yol açan kimyasalların salgılanmasıyla ortaya çıkan ve tamamen otomatik olan “savaş ya da kaç” tepkisiyle sonuçlanan bir zincirleme reaksiyonudur.Bu reaksiyonu başlatan uyarıcı, karşımızdaki bir örümcek, boğazımıza dayanmış bir bıçak, konuşma yapmamızı bekleyen insanlarla dolu bir konferans salonu, durup dururken kendiliğinden açılıp kapanan bir kapı veya kazanmak zorunda olduğunuz bir sınav olabilir. Korku belirli bir tehdit sonucunda, “uyarıcı, savunmacı, korumacı” bir tepki olarak ortaya çıkan yaşamsal bir “savunma mekanizması”dır ve evrensel bir duygudur.
İlişkilerimizde Bağlı mıyız Bağımlı mıyız
Sevmeliyiz ve güçlenmeli aşk içinde ama sahiplenmemeliyiz sevdiğimizi. İnsan arzularının üzerindedir insan ruhu.İlişkilerimizde bağlılık ve bağımlılık arasındaki farkı anlamak önemlidir. Bireyler özellikle de romantik ilişkilerde sıklıkla bağımlılık ve bağlılık arasındaki farkı anlamakta zorlanırlar.
Üniversite Sınavı Yaklaşırken Psikolojinize İyi Gelecek ve Kaygılarınızı Azaltacak Rahatlatıcı Yöntemler
Bugün sizlerle üniversite sınavına kalan bu kısa süre içerisinde karşılaşılan kaygı ve stresle başa çıkmanın yollarını paylaşmak istiyorum. Umarım bu rehber, sınav döneminizde size yardımcı olur ve sınav kaygısıyla baş etmenize katkı sağlar. Kaygı da üzülmek, mutlu olmak, heyecan duymak gibi günlük hayatımızda da yaşayabildiğimiz normal bir duygumuzdur. Kaygılarımızı kabul edip, olumlu düşüncelerle kontrol altında tutmak bizi güzel sonuçlara götürür.
İlişkiyi Bitirmek İsteyince İntihar Etmekle Tehdit Eden Eski Sevgiliye Nasıl Yaklaşılmalı?
Bazen ilişkiler sona erebiliyor: Bazıları ortaklaşa alınan bir kararla, bazıları bir tarafın isteği ile. Ancak maalesef söz konusu ayrılık olduğunda eski partnerinizin hiç bilmediğiniz bir yüzünü görebiliyorsunuz. İlişki bitince hırçınlaşanlardan, onu bırakmamanız için intihar etmekle tehdit edene kadar bir sürü toksik davranış sergilenebiliyor. Peki böyle bir durumda nasıl bir aksiyon almalısınız? Anlattık. 👇Not: İntihar vb. hassas ögeler yer alıyor.
Sorumluluk Almak ve Hayata Dahil Olmak için 5 Altın Kural
“Hiç kimse hem sorumluluk hem de umutsuzluk hissine aynı anda kapılamaz.”Antoine de Saint ExuperyBir çocuk oynarken ayağı bir şeye takılıp düşünce, annesi hemen o şeyi döver ve “Seni gidi seni, sen niye orada duruyorsun?” diye söylenir. Çocuk, o şey orada durmasa ayağı takılıp düşmeyeceğini sanır ve büyüdükçe her takılıp düştüğünde veya yaptığı her hatada suçu yükleyecek birini veya bir şeyi mutlaka bulur. Çünkü çocuk yaşadıklarının sorumluluğunu almayı değil, suçlamayı öğrenmiştir.
Sahtekarlık Sendromu: Imposter Sendromu Nedir?
Hiç önemli bir şey başardınız ama kendinizi şanslı ya da kandırılmış gibi hissettiniz mi? Başarılarınızı küçümsediniz, onları becerileriniz veya nitelikleriniz yerine dış faktörlere bağladınız mı? Eğer bu duygular size tanıdık geliyorsa, psikologların 'Imposter Sendromu' olarak adlandırdığı durumu yaşıyor olabilirsiniz. Peki ama Sahtekârlık Sendromu tam olarak nedir? Gelin bu yaygın ancak genellikle göz ardı edilen olguyu anlamak için derinlere dalalım.
Fikir Korkusu Nedir, Nelerden Etkilenir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Fikir korkusu, toplum içinde başkalarının fikirlerini ifade etmekten veya eleştiriye maruz kalmaktan aşırı derecede korkma veya endişe etme durumudur. Bu fobi, kişinin kendisini başkalarının önünde açıklamaktan veya düşüncelerini ifade etmekten kaçınmasına neden olur. Fikir korkusuna sahip olan kişiler, genellikle başkalarının onayını veya beğenisini kazanma isteğiyle hareket ederler ve bu nedenle fikirlerini ifade etmekten kaçınırlar. Biz de bu içerikte sizlere fikir korkusunu tanıtacak, nelerden etkilendiğini anlatacak ve nasıl tedavi edildiği hakkında bilgi vereceğiz.