İnsan zihni ne garip, değil mi?O dipsiz kuyuda nelerin döndüğünü anlamaya çalışmak, kendi kendini anlamaya çalışmak, dünyanın en meşakkatli işi olsa gerek...Kardeşim sen düşünceden ibaretsin, Geriye kalan et ve kemiksin.Gül düşünür gülistan olursun,Diken düşünür dikenlik olursun!der Mevlana psikoloji üzerine.İşte insan zihnini anlamlandırmaya çalışma çabamıza katkıda bulunan ve ilk seferde tamamiyle anlaması pek zor olan kitaplar...
Çevreniz size sesiz sakin tanımıyla yaklaşan insanlarla örülü ve siz de onlara sessizce katılıyor musunuz? BuzzFeed'de karşılaştığımız içerik tam da sizi anlatan cinsten. Hayata; sesiz sakin, huzurlu bir pencereden yaklaşanların anlayabileceği 21 özellik.
Bildiğiniz gibi 'köyden, kasabadan büyük kente taşın ve mutlu ve anlamlı bir hayat yaşa' anlayışı kültürümüzde oldukça yaygındır sevgili dostlar. Ancak ister bu anlayışı benimseyerek kente yerleşin, ister tüm hayatınızı doğduğunuz kentte geçirin, bunun bir takım eksi ve artıları olacaktır. İşte yaşam boyu aynı kentte kalmanın psikolojinizde yarattığı değişimler:
Bizi oldukça az ilgilendiren şeyler hakkında konuşmaktan neden tarifsizce bir zevk alıyoruz?Dedikodunun bu karşı konulmaz çekimi nereden geliyor?Gelin birlikte bakalım...
Dünyanın en akılda kalıcı müzikleri hangileri? Elbette 7/24 elimizden düşürmediğimiz teknoloji harikası cep telefonlarına ait müzikler, sürekli başında oturduğumuz bilgisayarlar veya oyun konsolu müzikleri... Peki bu müziklerin arkasında yatan psikolojiyi düşünmüş müydünüz?
Post-modern dünyanın birçok birey üzerindeki etkilerinden biri olarak karşımıza çıkan bir hastalık kategorisiyle karşınızdayız. Günümüzde çoğu insan gizli veya açık bir şekilde ruhsal sıkıntılarla uğraşıyor. Bu sıkıntıların büyük bir kısmı, toplumda 'delilik' olarak görüldüğü için insanlar bu konuda konuşmak istemiyor. Buzzfeed'den derlenen bu içerikte, zihinsel sıkıntılar yaşamış ve yaşamakta olan ünlülerden farkındalık ve cesaret konuşmalarını paylaşacağız sizlerle.
Saatlerimizi geçirdiğimiz iş yerlerinde bir çoğumuz, kötü yöneticiler yüzünden bu saatleri elle tutulur hiç bir değeri olmayan işlerle doludur.Bir raporun biçimi, içinden önemlidir mesela. Ya da patronunuz sizden profesyonel işlerin sınırlarıyla ilgisi olmayan şeyler ister. Bir şekilde her toplantının kahve servis edeni siz olursunuz örneğin. Bu durumun çalışan mutluluğunu ne kadar olumsuz etkilediğini inceleyelim.
Uludağ Üniversitesi'ndeki araştırmacılar depresyon tedavisinde kullanılabilecek yeni bir molekül buldular. Bu, vücutta halihazırda var olan bir molekül. B-endorfin'in parçalanmasıyla ortaya çıkan Glycyl-glutaminin molekülünün depresyon tedavisindeki etkinliğiyle ilgili Avrupa Patenti de alındı...
Git gide enerjinizin azaldığını, insanlardan sıkıldığınızı, kolay kolay hiç bir şeyin sizi mutlu edemediğini düşündüğünüz oluyor mu? Ya da sürekli yalnız kalmak isteyip sonra o yalnızlığın içinde boğulduğunuz? Kısacası hayatınız sizin de anlayamadığınız bir şekilde kötü gibi geliyor ve bunun için hiç bir sebebim ya da problemim yok ki diye düşünüyor musunuz?Evet belirli ya da çok büyük bir neden olmayabilir ama günlük hayatta karşılaştığımız bir çok şey önemsiz ya da o an umrumuzda değilmiş gibi gelse de aslında bilinçaltımızı fena halde etkiliyor ve bizi depresyona varabilecek süreçlere itiyor. İşte o nedenlerden bazıları;
İnsan garip yaratık a dostlar. Başkalarını tanımayı bırakın, kendimizle alakalı bildiklerimiz bile yalnızca buz dağının görünen kısmıyla kısıtlı. Peki o buz dağının altında, içinde, derinlerinde ne gibi şeyler yatıyor? İşte insan psikolojisiyle alakalı, insanı hayretler içinde bırakan 20 ilginç bilgi:
Animelerin IMBD puanı azdan çoğa doğru sıralanmıştır. Açıklamalar bana aittir. Karşınızda puanı 8'den fazla olan psikoloji tabanlı animeler. Umarım hoşunuza gider, iyi eğlenceler.
Film izlerken bir çoğumuz farkında olmasa da yönetmenler sahnelerde hangi renkleri kullanacaklarını ve bizlere o duyguyu geçirmeyi iyi biliyorlar. Lilly Mitz-Seara'nın hazırladığı kısa video renk psikolojisinin filmlerde nasıl kullanıldığını gösteriyor.
İnsanoğlu çeşit çeşit sevgili dostlar. Kimisi aşırı duygusal olur, kimisi mantığa riayet eder, kimisi geldiği gibi yaşar, kimisi de hem aklı hem kalbi yadsımayı seçer. İnsanlar birbirlerinden bu kadar farklı olsalar da, aynı zamanda her milletin stereotipleşmiş bir takım özellikleri vardır: Örneğin İngilizler genellikle mesafeli ve duygusuz olarak bilinir, Amerikalılar girgin ve küstah, Fransızlar ise romantik ve kaba... Peki bu farklılıkları yaratan nedir ve hangisi yeğdir? İngiliz bilim insanlarının bu konuyla ilgili çalışması duygusuzluk üzerinde yoğunlaşmış. Soru şu: Duyguları bastırmak gerçekten de kötü bir şey midir?
İnsanlardan olabildiğince kopup tamamen doğayla bütünleşmek gibisi var mı? Sadece ayağınızın altında hışırdayan yaprakların, rüzgarın ve doğada yaşayan canlıların sesinin olduğu bir yer...Ama ne yazık ki, sadece çok azımız doğayla bütünleşebilme imkanına sahip. Artan kentleşme yüzünden, yeşilin ne olduğunu unutacak hale gelmek üzereyiz. EliteDaily'den derlediğimiz bu içerik yardımıyla, doğanın vücudumuza ve psikolojimize olan olumlu etkilerini bilirsek, belki onunla iç içe yaşayabilmek için biraz daha fazla çaba gösteririz. Bilim de, doğayla iç içe yaşayanların daha mutlu, daha sağlıklı ve daha yaratıcı olduğunu söylüyor!
diyerek dile getirmiş psikoloji bilimi üzerine düşüncelerini, Mevlana. Pek çok kitabın diyemediğini söylemiş kısacası.Psikoloji, her şeydir demiş.Bu bilime gönül veren bilim insanları, iğneyle kuyu kazarcasına sabırla, çok çalışarak, derinlere inerek davranışların katmanlarını inceler; bizleri inceler.Not: Sıralama nitelik sırasına göre değil, rastgele yapılmıştır.
Londra'daki Brunel Üniversitesinde yürütülen bir araştırma, sürekli 'Sağlıklı yaşam' üzerine paylaşımlar yapıp, sosyal medyada vücudunu vitrin haline getiren insanların psikolojik bir probleme sahip olma ihtimallerinin yüksek olduğunu ortaya koydu.
Family Psychology dergisinde yayınlanan ve Teksas Üniversitesi'nden Dr. Elizabeth Gershoff önderliğinde yürütülen bir çalışma 'şaplakla' cezalandırılan çocukların psikolojileri üzerine çarpıcı bir sonucu ortaya koydu.